Horníci vyvezli symbolický poslední vozík uhlí z Dolu Darkov

ČTK ČTK
23. 2. 2021 14:50
Horníci v úterý vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu Darkov. Společnost OKD v něm tento týden ukončí provoz, sdělila mluvčí OKD Naďa Chattová.

"Vzhledem k epidemické situaci v Česku a přijatým opatřením se této akce účastnil úzký okruh pracovníků, který rozloučení s dolem zahájil hornickou hymnou. Následovalo tradiční předání plného vozíku předsedkyni představenstva OKD," uvedla Chattová.

Historie samostatného Dolu Darkov začala v roce 1982. "Historie těžby v tomto dobývacím prostoru však sahá až do roku 1854, kdy byl založen Důl Gabriela. Po Gabriele následovaly doly Hohenegger (od roku 1946 jako Důl 1. máj), Austria (od roku 1921 jako Důl Barbora), Suchá-Stonava (od roku 1965 jako Důl 9. květen)," uvedla Chattová. Od roku 1854 horníci v dobývacím prostoru vytěžili téměř 310 milionů tun uhlí.

"Postupně, jak se provoz snažil být co nejefektivnější, tak i těžba z okolních dolů byla naváděna tady na Darkov. Takže z Dolu Barbora, Gabriela a později i z Dolu 9. květen byla přivedena těžba na Důl Darkov. Vytažena byla skipovým zařízením na povrch a upravena v darkovské úpravně," uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

V poslední době byla na Důl Darkov navedena i těžba z Dolu ČSA a z části Dolu ČSM. Za celou dobu existence dolu byly v podzemí vyraženy stovky kilometrů chodeb v hloubce až 1200 metrů pod povrchem.

Provoz tento týden skončí i v nedalekém Dole ČSA, kde horníci symbolický poslední vozík vyvezou v sobotu. Firma doly postupně zavírá, protože už se tam těžba nevyplatí. V provozu budou od března už jen doly ČSM-sever a ČSM-jih, které bude společnost OKD dál provozovat jako jeden důl. Podle dřívějších informací tam měla těžba skončit v příštím roce.

"Společnost OKD nyní pracuje se střednědobým plánem, který počítá s těžbou na Dole ČSM v roce 2021 i v roce 2022," uvedla v úterý Chattová.

Výkonný ředitel OKD Radim Tabášek uvedl, že úpravna uhlí je také na dole ČSM-Sever. "Zde budeme uhlí upravovat ve zbylých letech existence OKD, kdy už budeme těžit jenom na Dole ČSM," uvedl Tabášek.

Zaměstnance z utlumovaných dolů od OKD postupně přebírá státní podnik Diamo, většina jich ale záhy pracovní poměr dohodou ukončí. Od 1. ledna převzalo Diamo 749 zaměstnanců, podnik si nechal 200 lidí a ostatní odešli. Nyní z OKD přejde 1770 zaměstnanců, z nichž v Diamu zůstane 493.

Úřad práce (ÚP) na třech místech v OKD provozuje mobilní poradenská střediska, jejichž cílem je pomoci pracovníkům ještě před ukončením pracovního poměru. Od listopadu je navštívilo více než 800 zájemců. Moravskoslezský kraj má spolu s Ústeckým nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Na konci ledna činila 5,8 procenta a bez práce bylo přes 47 000 lidí.

Generální ředitel ÚP Viktor Najmon uvedl, že jednou z možností pomoci je projekt Outplacement, do nějž úřad dosud v kraji zařadil okolo 50 bývalých zaměstnanců OKD. "Více než 40 procent z nich nastoupilo, nebo v blízké době nastoupí, na některý z rekvalifikačních kurzů, nejčastěji zaměřených na rozšíření řidičského průkazu o skupinu C nebo CE či na získání profesního průkazu. Zájem mají také o rekvalifikace pro strážné, obsluhu zdvihacích zařízení, strojníky, truhláře nebo techniky požární ochrany," uvedl Najmon.

OKD bude mít od března už jen okolo 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků. Ještě před 30 lety přitom v dolech OKD pracovalo více než 100 000 lidí. Po zavírání neefektivních provozů po roce 1989 měl v polovině 90. let minulého století podnik 50 000 zaměstnanců, před deseti lety v dolech pracovalo ještě zhruba 17 000 lidí.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Od roku 2018 je jejím majitelem prostřednictvím své společnosti Prisko stát. Náklady na útlum dolů OKD do roku 2035 mají dosáhnout zhruba 15,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy