Horké počasí prospívá modrým hroznům, bílé víno může zhořknout

ČTK ČTK
6. 8. 2018 14:02
Vysoké teploty a intenzivní sluneční záření může mít špatný vliv na zrání raných bílých odrůd, jako jsou Muškát moravský, Műller Thurgau, Lena a dalších.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Nepolevující horké počasí může mít špatný vliv na sklizeň hroznů z jihomoravských vinic, zejména bílých odrůd. Naopak modrým hroznům současné počasí může prospět. Upozornila na to společnost BS vinařské potřeby, která analyzuje hrozny před sběrem.

"Vegetace má oproti průměrnému ročníku stále časový náskok v délce 14 až 21 dnů, v závislosti na lokalitách. Dlouhodobě teplé počasí může být z pohledu kvality rizikové," řekl konzultant pro vinohradnictví Zbyněk Oslzlý.

Dlouhodobě vysoké teploty a intenzivní sluneční záření může mít podle něj špatný vliv na zrání raných bílých odrůd, jako jsou Muškát moravský, Műller Thurgau, Lena a dalších.

"Intenzivní oslunění může vést ke zvyšování podílu hořkých látek v bobulích. Pro zrání bílých odrůd je optimální střídání teplých dnů a chladných nocí. V takových podmínkách dochází k pozitivnímu vývoji aromatických látek a uchovávání příznivé struktury kyselin," dodal Oslzlý.

Naopak teploty přesahující 30 stupňů Celsia prospívají modrým odrůdám. Menší výkyvy nočních a denní teplot jsou dobré pro tvorbu barviv a zralost tříslovin. "Dosavadní průběh počasí naznačuje vysokou kvalitu modrých hroznů pro výrobu červených vín," řekl konzultant.

Problémy přináší ale sucho, které horké počasí provází. Může ovlivnit hmotnost sklizených hroznů i množství vína, které z nich vinaři získají.

"Úhrn srážek prvních sedmi měsíců letošního roku činí ve Velkých Pavlovicích 132 milimetrů, přitom normál za toto období bývá kolem 300 milimetrů srážek. Pokud brzy nenaprší, zřejmě se to projeví negativně na hmotnosti sklízených hroznů, na menší výlisnosti," řekl výrobní ředitel Vinium Velké Pavlovice Václav Osička.

Sběr hroznů začal letos extrémně brzy. První sběrači vyrazili na některé vinice už s posledními červencovými dny, aby nasbírali hrozny na výrobu prvního letošního burčáku, který se podle zákona smí prodávat od 1. srpna. Dozrávají už některé rané odrůdy.

 

Právě se děje

Další zprávy