Sen o vlastní vodě dělá ze studen nedostatkové zboží. V cestě mu stojí sousedské pře

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 1. 2020 7:06
Zájem lidí o vlastní studni zůstává vysoký. Pokud však chtějí udělat ze svého snu o vodní nezávislosti skutečnost, čeká je běh na dlouhou trať. Vyřízení protahuje zahlcenost úřadů, ale i rostoucí počet odvolání proti rozhodnutím a následné, běžně až půlroční čekací lhůty na studnaře. Někdy tak může vybudování studny zabrat i rok. Jaké lhůty musejí úřady dodržovat a jak se bránit, pokud tak nečiní?
Foto: Foter.com / Christian Schnettelker

Projekt a povolení: cca 3 měsíce

Ke stavbě studny je běžně nutné mít k dispozici stavební povolení, hydrologický posudek a projektovou dokumentaci. Až s tímto lze následně podat žádost ke stavbě studny a čerpání vody z ní na spádový vodoprávní úřad a doufat, že bude vyřízena co nejdříve.

Vodní zákon říká, že v jednoduchých věcech - zejména pokud lze rozhodnout na základě dokladů předložených účastníky vodoprávního řízení - rozhodne vodoprávní úřad bezodkladně. 

To se teď ale děje málokdy. "Kapacity jednotlivých úřadů nejsou optimální. Nemají dostatečné personální obsazení a nevyřizují žádosti včas," popisuje technicko-obchodní manažer Pavel Bláha ze společnosti Profivoda, která papírování za své klienty běžně vyřizuje.

V ostatních případech rozhodne úřad podle zákona nejdéle do 60 dnů od zahájení vodoprávního řízení a ve zvlášť složitých případech nejdéle do tří měsíců. 

  • "Obecně lze tedy uzavřít, že maximální lhůta pro vodoprávní řízení by měla být tři měsíce," shrnuje pro Aktuálně.cz advokát společnosti Deloitte Legal Zdeněk Horáček.

Bláha potvrzuje, že běžně se na povolení čeká v průměru právě dva až tři měsíce. Nemusí jít přitom ani o "zvláště složité případy". "Nejhorší stav, respektive nejdelší čekací doby jsou v oblastech Černošice, Říčany, Benešov atp.," dodává.

Advokáti připomínají, že řízení k povolení může být i přerušeno. Například pro účely doplnění žádosti, dodání podkladů do řízení a podobně. "Lhůty přerušení tak mohou být různé s ohledem na náročnost věci," vysvětluje Horáček.

  • Komplikace mohou nastat třeba tehdy, když do žádosti o povolení začnou vznášet námitky ostatní účastníci řízení. Může jít o obec, ve které se má studna nacházet, nebo dotčené sousedy.
 

Právě se děje

Další zprávy