Sen o vlastní vodě dělá ze studen nedostatkové zboží. V cestě mu stojí sousedské pře

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 1. 2020 7:06
Zájem lidí o vlastní studni zůstává vysoký. Pokud však chtějí udělat ze svého snu o vodní nezávislosti skutečnost, čeká je běh na dlouhou trať. Vyřízení protahuje zahlcenost úřadů, ale i rostoucí počet odvolání proti rozhodnutím a následné, běžně až půlroční čekací lhůty na studnaře. Někdy tak může vybudování studny zabrat i rok. Jaké lhůty musejí úřady dodržovat a jak se bránit, pokud tak nečiní?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Dlouhá cesta za vlastní studnou

Stále více českých obcí přistupuje v průběhu roku k vyhlášení zákazu zalévání, napouštění bazénů a mytí aut z vodovodu. Snaha lidí zajistit si vlastní zdroj vody - často proto, aby zabránili například uschnutí zahrady, do níž investovali desetitisíce korun - proto sílí.

Ani v tomto případě si už ovšem majitel studny nemůže s podzemní vodou dělat, co se mu zlíbí. Vodoprávní úřady při vydání povolení ke stavbě studny od loňska kvůli suchu razantněji omezují množství i dobu, po kterou lze podzemní vodu čerpat. Raritou přestávají být i povinné měřáky na soukromých studních s malým odběrem.

I když je budoucí žadatel ochoten "sklapnout paty" a tyto oproti minulým rokům zpřísněné podmínky úřadů akceptovat, zdaleka ještě nemá vyhráno. Povolení vlastní studny se pravděpodobně i přesto dočká nejdříve za půl roku.

  • Jak dlouho podle zákona může trvat byrokratický proces vedoucí k vybudování studně, zjistíte v následujícím přehledu.
 

Právě se děje

Další zprávy