Home office u moře. Přehled ukazuje, které destinace jsou teď pro nomády nejlákavější

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
11. 7. 2021 8:06
Pevnou pracovní dobu a firemní kancelář vystřídala na řadě pozic flexibilita a možnost pracovat odkudkoliv po světě. Pandemie podpořila fenomén digitálního nomádství. Přehled Aktuálně.cz porovnává nejen cenovou dostupnost, ale i třeba bezpečnost a fungující infrastrukturu 75 světových měst, která lákají nomády k přemístění či práci na dálku. Na vysoké pozici se umístila i Praha.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Digitálním nomádům, tedy lidem, kteří nejsou vázáni k jedné metropoli a mohou dlouhodobě cestovat a pracovat zároveň, pomáhá s výběrem cílových destinací web Netspick. 

Ten pravidelně porovnává 75 měst a řadí je na základě mnoha kritérií. Patří mezi ně hlavně pracovní podmínky, infrastruktura, ale třeba i dostupnost zdravotní péče a možnosti využití volného času. Celkové skóre zohledňuje zhruba 16 kategorií, do našeho přehledu jsme jich vybrali jen několik, kompletní přehled nalezou zájemci přímo ve srovnávači.

Vyplývá z něj třeba to, že Praha je pro digitální nomády momentálně 11. nejatraktivnější metropolí při hledání nového působiště. 

Infografika znázorňuje 30 světových metropolí, kde je podle srovnávače Netspick nejatraktivnější žít a pracovat (kliknutím na šipky či roletku zobrazíte jednotlivé podkategorie): 

  • Kompletní žebříček najdete zde

Takzvaný "index práce odkudkoli" například zkoumá základní požadavky pro pohodlnou práci s minimálními náklady, jako je cena a dostupnost domácí kanceláře či ubytování a připojení k internetu.

Přehled také zohledňuje, zda země po nomádech vyžadují pracovní víza, jak složité jsou daňové povinnosti a další potřebná povolení. Nechybí ani index bezpečnosti, který zahrnuje třeba i místní vztah k menšinám či LGBT+ komunitě.

Dále přehled hodnotí dostupnost kulturních a volnočasových akcí před pandemií i během ní, srovnává však i počasí, čistotu ovzduší, hluk nebo dokonce světelné znečištění. Autoři rovněž nově zařadili i míru proočkovanosti proti covidu-19.

Flexibilně pracovat a sdílet kancelář

Na digitální nomády často cílí společnosti nabízející coworkingové (sdílené) kanceláře. "V době před covidem jsme ve vile Impact Hub Praha K10 měli zastoupení česky a anglicky mluvících členů v rozložení cca 70 : 30 ve prospěch anglicky mluvících. Spolupracovali jsme také s firmou Remote Year, která kolem sebe sdružuje digitální nomády z celého světa," říká Petr Vondruš, výkonný ředitel Impact Hubu ČR.

Koronavirová krize s tímto trendem však poměrně zamávala a řada nomádů se vrátila zpět do svého domova. "Dnes je určitě dominantní česká členská základna. Velký návrat se zatím nekoná," dodává Vondruš.

Podle oslovených firem, nabízejících své prostory v Praze, zájem o coworking kolísá, oproti loňsku je však poptávka vyšší. "Nicméně tento zájem se týká spíše společností než digitálních nomádů," říká například Milan Kilik za HubHub. "Celkové zastoupení nomádů je v porovnání se start-upy, scale-upy i korporátními klienty zanedbatelný."

Pandemie totiž zdůraznila flexibilitu toho, kde a kdy mohou zaměstnanci pracovat. "Mnoho společností a zaměstnanců si uvědomilo, že určité role lze vykonávat úplně nebo alespoň částečně na dálku - a že zaměstnanci nyní požadují tuto pružnost," říká Kristýna Truksová ze společnosti WeWork, kde také nabízejí coworkingové prostory převážně firmám.

Pochvaluje si hlavně velký růst zájmu o předplacený přístup "All access" umožňující využívání jakékoliv z kanceláří v 38 zemích, kde coworking společnost provozuje.

"Nemáme zatím žádná data specifická pro Prahu, ale celosvětově vzrostla poptávka po tomto členství meziročně o 100 procent na začátku letošního roku," dodává.

Ceny bytů v Praze mohou odradit, míní analytik

Analytik Vít Hradil z Raiffeisenbank očekává, že Praha bude pro nomády nadále atraktivní. Do karet jí podle něj hraje česká cenová hladina pro pracovníky ze západu či poloha ve středu Evropy, která umožňuje snadné cestování napříč kontinentem.

"Lze navíc předpokládat, že Praha bude v nejbližších letech dále bohatnout, jelikož od roku 1989 ještě stále nedosáhla potenciálu, který jí ve srovnání s podobnými evropskými metropolemi náleží," komentuje Hradil.

"Koronavirus bych jako riziko neviděl, byť se jej v Česku zvládnout z mezinárodního pohledu skutečně nepodařilo. Za větší riziko bych považoval mnohdy zaostalou a nevyhovující pražskou infrastrukturu, ať již tu dopravní, či informačně-technologickou," upozorňuje dále Hradil.

"Nelze též nezmínit zhoršující se dostupnost bydlení v Praze, která ovšem dříve vytlačí stávající domácí nízko- až středněpříjmové domácnosti, než by začala působit reálné potíže nomádům," uzavírá analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy