Home Creditu klesl čistý zisk o 36 procent na 8,9 miliardy

ČTK ČTK
11. 3. 2014 7:48
Pokles způsobilo zpomalení trhu v Rusku, firmě naopak pomohl růst v Asii.
Nastartovali jsme úspěšně nový byznys v Indonésii a na Filipínách, říká ředitel Home Creditu Jiří Šmejc
Nastartovali jsme úspěšně nový byznys v Indonésii a na Filipínách, říká ředitel Home Creditu Jiří Šmejc | Foto: PPF Group

Praha - Skupině Home Credit B. V. loni klesl meziročně čistý zisk o 36 procent na 324 milionů eur (asi 8,9 miliardy Kč). Za poklesem je zpomalení trhu v Rusku, skupina naopak rostla v Asii. Firma ze skupiny PPF poskytuje spotřebitelské úvěry v zemích střední a východní Evropy a Asie.

V Rusku růst zisku přibrzdily ekonomické tlaky a zásadní regulatorní reforma trhu spotřebitelského financování. Ziskovost skupiny naopak podpořilo rozšíření působnosti Home Creditu v Číně, expanze regionálních poboček v Kazachstánu, solidní výkony na Slovensku a částečně i v Bělorusku.

Díky expanzi na asijských trzích se podíl Ruska na celkových výsledcích skupiny dlouhodobě snižuje.

"Loni vzrostl podíl asijských aktivit na zisku celé skupiny. Významně jsme posílili přítomnost v Číně, kde poskytujeme úvěry již ve 14 provinciích. V Kazachstánu jsme otevřeli řadu nových poboček, které nám umožnily zvýšit objem klientských depozit. Také jsme úspěšně nastartovali zcela nový byznys v Indonésii a na Filipínách," komentoval výsledky generální ředitel skupiny Home Credit Jiří Šmejc.

Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) skupiny Home Credit je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

 

Právě se děje

Další zprávy