PPF prodává Home Credit na Filipínách a v Indonésii. Šlo přitom o klíčové trhy

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 11. 2022 8:02
Poskytovatel spotřebitelských půjček Home Credit z české finanční skupiny PPF prodává svá aktiva na Filipínách a v Indonésii za přibližně 615 milionů eur (v přepočtu asi 14,98 miliardy korun). Kupujícím je konsorcium dceřiných společností japonské finanční skupiny Mitsubishi UFJ Financial Group - MUFG Bank, thajské Krungsri Bank a indonéského poskytovatele spotřebitelských půjček Adira.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Na Filipínách kupují Krungsri Bank a MUFG Bank podíly 75 procent a 25 procent ve společnosti Home Credit Philippines dohromady za 406 milionů eur (asi 9,89 miliardy korun). V Indonésii kupují Krungsri Bank, Adira a indonéský investor podíly 75 procent, deset procent a 15 procent ve společnosti Home Credit Indonesia celkem za 209 milionů eur (zhruba 5,09 miliardy korun). PPF o tom informovala ve čtvrtek v tiskové zprávě.

Transakce ještě podléhá podle PPF schválení akcionářů Krungsri Bank a také souhlasu regulátorů v příslušných zemích.

Procesní a finanční vypořádání všech zmíněných transakcí pak bude následovat po upřesnění na základě aktuální účetní hodnoty v době uzavření. To se podle skupiny očekává až ve druhé polovině roku 2023.

Proč Home Credit po zhruba desetiletém působení na Filipínách a v Indonésii prodává své firmy v těchto zemích, skupina neupřesnila. "Nyní nastal správný čas, abychom předali štafetu novým akcionářům, kteří mohou urychlit růst byznysu těchto společností a dodat jim novou dynamiku do dalšího období," uvedl pouze generální ředitel skupiny Home Credit Jean-Pascal Duvieusart. Indonésie a Filipíny přitom byly podle čtvrtečního vyjádření Duvieusarta pro Home Credit klíčovými trhy.

Na Filipínách působí Home Credit přibližně deset let a na trh v Indonésii vstoupil v roce 2013. Na Filipínách Home Credit poskytl půjčky osmi milionům klientů a skupina tam má kolem devíti milionů registrovaných uživatelů mobilní aplikace Home Creditu. V Indonésii skupina poskytla úvěry pěti milionům zákazníků a mobilní aplikace má téměř 11 milionů uživatelů.

Home Credit, založený v roce 1997, je globálním poskytovatelem spotřebitelského financování. Působí v sedmi zemích střední a východní Evropy i Asie. Mobilní aplikace Home Creditu mají přes 100 milionů registrovaných uživatelů po celém světě. Akcionáři Home Creditu jsou skupina PPF s podílem 91,12 procenta a investiční společnost Emma Capital s 8,88 procenta.

PPF a Home Credit již dříve odešly z ruského bankovního trhu. V září dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank včetně některých dceřiných společností. Plnou vlastnickou kontrolu nad Home Credit & Finance Bank převzala skupina individuálních investorů.

Mitsubishi UFJ Financial Group je jednou z předních světových finančních skupin. Zaměstnává kolem 170 tisíc lidí a nabízí služby v oborech komerčního či firemního bankovnictví, obchodování s cennými papíry, kreditních karet, spotřebitelského financování, správy aktiv a leasingu.

 

Právě se děje

Další zprávy