Home Credit letos zdvojnásobil čistý zisk na 3,5 miliardy korun. Skupině se dařilo v Rusku a Číně

ČTK ČTK
29. 8. 2017 7:45
Čistý zisk stoupl skupině Home Credit v první polovině roku na 133 milionů eur. K zisku pomohlo oživení byznysu v Rusku, v Číně, Vietnamu a Kazachstánu. Od počátku letošního roku získal Home Credit 6,6 milionu nových klientů, což je v meziročním srovnání 77procentní nárůst. Celkem ke konci účetního období splácelo skupině spotřebitelský úvěr 26,7 milionu lidí v deseti zemích.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Home Credit

Praha - Skupině Home Credit v prvním pololetí 2017 stoupl čistý zisk na 133 milionů eur (3,5 miliardy Kč), ve stejném období loni měla zisk 59 milionů eur (1,5 miliardy Kč). Zisk pozitivně ovlivnilo zejména oživení byznysu v Rusku, které ve druhém čtvrtletí dále zesílilo, a dynamický rozvoj úvěrování v Číně, Vietnamu a Kazachstánu. Oznámila to firma, která je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA.

Zvýšení objemu nových úvěrů o 109 procent na 9,7 miliardy eur dokládá robustní růst byznysu skupiny na všech jejích klíčových trzích. V Číně půjčila skupina za šest měsíců 6,4 miliardy eur, což je meziroční růst 149 procent, v Rusku o 19 procent na 1,3 miliardy eur.

Od počátku letošního roku získal Home Credit 6,6 milionu nových klientů, což je v meziročním srovnání 77procentní nárůst. Celkem ke konci účetního období splácelo skupině spotřebitelský úvěr 26,7 milionu lidí v deseti zemích.

Tahouny pozitivního vývoje v prvním pololetí byly především Čína a Vietnam, kde se nárůst opíral především o silnou poptávku po úvěrech s nulovým navýšením a po nízkoúročených půjčkách. Ve Vietnamu poskytla skupina spotřebitelům o 71 procent více peněz na půjčky než v prvním půlroce 2016.

Povzbudivý vývoj zaznamenala skupina také na svých mladších trzích, jakými jsou Indie, Indonésie a Filipíny. Tam dále rozšiřuje distribuční síť a získává každý den stovky nových klientů. Ti získali od Home Creditu v prvních šesti měsících více peněz na nákup spotřebního zboží na splátky než za celý loňský rok, v Indii o 11 procent, v Indonésii o 16 procent a na Filipínách o 22 procent.

Objem nesplácených půjček se dále snižoval na 5,9 procenta, když na konci roku 2016 to bylo 6,1 procenta. Problematické úvěry skupiny, tedy úvěry po splatnosti více než 90 dní, jsou pokryty opravnými položkami ve výši 128,7 procenta jejich hodnoty. Také v ruské bance HCFB se kvalita úvěrů dále zlepšovala. Podíl nesplácených úvěrů klesl na 6,2 procenta ze 6,6 procenta koncem minulého roku.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii.

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

 

Právě se děje

Další zprávy