Home Credit jako Komerční banka, rozdíl u půjček zmizel

Ekonomika Jiří Hovorka Ekonomika, Jiří Hovorka
2. 12. 2013 11:45
U neznačkových prodejců úvěrů je pravděpodobnost, že narazíte na lichváře, stále vysoká.
Foto: Aktuálně.cz

Praha – Půjčit si u značkového nebankovního poskytovatele půjček, jako jsou společnosti Cetelem nebo Home Credit, je stejně bezpečné jako jít pro půjčku do banky.

U neznačkových prodejců úvěrů se naopak pravděpodobnost, že narazíte na nebezpečnou nabídku, blíží k jistotě i po zpřísnění zákona o spotřebitelském úvěru. Takové jsou dva hlavní závěry studie Navigátor bezpečného úvěrování 2013, na které spolupracovali ekonomové z Univerzity Karlovy a poradenské společnosti EEIP.

„Nejvyšší hodnoty Navigátoru 2013 dosáhla Raiffeisenbank, a obhájila tak své loňské prvenství. Na stříbrnou příčku se společně dostaly Air Bank, Oberbank a ZUNO. Není náhodou, že ani jedna z nich nepatří mezi velké banky a že tyto banky vykázaly nízké cenové parametry úvěru,“ uvádí k výsledkům profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík, který je garantem projektu.

Největší značkové nebankovní společnosti Cetelem a Home Credit dosáhly na stejnou hodnotu indexu, který ve studii získala i Komerční banka, LBBW Bank a Sberbank a na desetistupňové škále byly jen o 1,20 bodu horší než první Raiffeisenbank, o 0,80 bodu za ČSOB a jen o 0,23 za Českou spořitelnou.

„Potvrdil se tak závěr z minulého roku, kdy také byla zřejmá konvergence výsledků značkových nebank k hodnotám tradičních bank. V loňském roce tedy nešlo o žádnou výjimku, naopak se letos tento trend potvrdil a i do budoucna můžeme čekat na poli bezpečných věřitelů intenzivnější sbližování těch bezpečných značkových nebank s bankami,“ dodává Mejstřík.

Bezpečné jsou podle Navigátoru i půjčky u dalších značkových úvěrových společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci, jako jsou Essox, Cofidis, Provident nebo Profi Credit. U nich hodnota indexu leží v intervalu 5,80 až 8,20, tedy bezpečně nad hranicí (na hodnotě 5) oddělující bezpečné věřitele a predátory.

Mejstříka každopádně těší, že kvalita úvěrování u značkových poskytovatelů půjček roste. „Vzhledem k tomu, že do rozmezí 8,80 bodu až 10 bodu se dostalo patnáct firem, můžeme s určitostí říci, že kvalita nabídky spotřebitelských úvěrů z hlediska bezpečnosti se posouvá výrazně nahoru,“ říká.

Predátoři

Zároveň ale i letošní výsledky studie dokládají, že marže českých bank u spotřebitelských úvěrů zůstávají nad úrovní, která je běžná například v zemích eurozóny. Zatímco průměrná úroková sazba na spotřebitelském úvěru v Německu byla v září 2013 5,8 procenta a v Řecku 7,4 procenta, lidé v Česku si půjčovali s průměrnou sazbou 11,4 procenta. Ještě o něco hůře na tom jsou naši sousedé na Slovensku se sazbou 11,8 procenta.

Nebezpečné pak jsou podle výsledků studie půjčky u neznámých poskytovatelů půjček. „Hodnota Navigátoru 2013 u úvěrových predátorů dosáhla průměrné hodnoty 0,46, což je zhoršení oproti průměru 0,67 v roce 2012. Ukázalo se, že čím větší je vzorek zkoumaných predátorů, tím jsou méně transparentní, a tudíž pro potenciálního klienta i více rizikoví,“ vysvětluje výsledky v této oblasti zpracovatel studie Petr Teplý.

Pod pětibodovou hranici bezpečného úvěru spadlo všech 33 zkoumaných neznačkových společností. „Objem úvěrů poskytnutých těmito neférovými věřiteli odhadujeme minimálně na 100 miliard korun,“ doplňuje Teplý. Tento fakt podle něj dokládá nutnost zvýšení intenzity kontrol ze strany České obchodní inspekce a taktéž odpovídající výši pokut pro neférové věřitele.

Pravděpodobnost kontroly ze strany inspekce je podle autorů studie menší než jednoprocentní a průměrná pokuta úvěrových predátorů dosahuje výše 17 tisíc korun. Má pak úvěrový predátor důvod bát se dozoru? Ptají se ekonomové.

V příštím roce se tak plánují zaměřit především na druhou stranu úvěrového procesu, na samotné spotřebitele. „Vyhlašujeme proto rok 2014 Rokem zodpovědného spotřebitele, ve kterém se pokusíme široké české veřejnosti vysvětlit nejen základní termíny v oblasti úvěrů, ale také jí pomoci bránit se svodům lichvářů a rizikových poskytovatelů spotřebitelských úvěrů,“ říká mluvčí projektu Zdeněk Soudný.

 

Právě se děje

Další zprávy