Trumpovi klesla od nástupu do funkce hodnota jeho majetku. Může za to i pandemie

ČTK ČTK
15. 8. 2020 8:47
Hodnota majetku amerického prezidenta Donalda Trumpa se za poslední rok snížila o 300 milionů USD (6,6 miliardy Kč) na 2,7 miliardy USD (59,5 miliardy Kč). Uvedla to agentura Bloomberg. Pokles byl nejvyšší od roku 2015, kdy Bloomberg začal tento údaj sledovat. Za dobu, kdy je Trump ve funkci, se hodnota jeho majetku snížila o deset procent.
Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump. | Foto: Reuters

Hodnota majetku začala klesat kvůli nižším příjmům kancelářských budov patřících firmě Trump Organization. Pokles realitního trhu pak zhoršila pandemie nemoci covid-19. Nejvíce k propadu Trumpova majetku přispěl pokles hodnoty kancelářských budov 40 Wall Street a Trump Tower na Páté Avenue a některých realit ve společném vlastnictví s Vornado Realty Trust. Hodnotu ztratila také golfová hřiště.

Trump podle agentury Bloomberg vstoupil do úřadu s majetkem tři miliardy USD, i když on sám tvrdil, že jeho hodnota je deset miliard USD. V předvolební kampani využil image úspěšného podnikatele a sliboval širokou prosperitu. Poté, co převzal úřad od Baracka Obamy, akciový trh pokračoval v růstu, na což Trump často upozorňoval na Twitteru.

Kritici Trumpa však viděli něco jiného - rozdílné výsledky pro ty co mají peníze na investování a ty, co je nemají. Koronavirus vytvořil další rozdíly, když technologické firmy a investiční banky vykazují zisky, zatímco maloobchodní, cestovní, zábavní a realitní firmy se hroutí. Také pro Trump Organization by se čísla mohla dále zhoršit, protože plný dopad pandemie se zřejmě ještě neprojevil. Výsledy za rok 2019 poskytnuté věřitelům ukazují pokles výnosů a růst výdajů v kancelářských budovách, a to ještě dříve, než se projevil koronavirus.

Pro výpočet prezidentova čistého jmění Bloomberg využívá desítky zdrojů, včetně věřitelských, realitních a firemních záznamů, jeho vládní finanční zprávy, zprávy analytiků a rozhovory. Ty ukazují, že zdroje příjmů jsou rozsáhlé. Trump mimo jiné získal i jeden milion USD z prodeje své knihy z roku 1987 Umění udělat dohodu.

Video: Komička Sarah Cooperová geniálně paroduje amerického prezidenta Trumpa

Komička Sarah Cooperová geniálně paroduje amerického prezidenta Trumpa | Video: Reuters, Instagram/Sarah Cooper, Bloomberg Politics
 

Právě se děje

Další zprávy