Hodinky Prim opět vydělávají. Nový majitel shání další zaměstnance, chce zvýšit výrobu

Petr Lukáč Petr Lukáč
10. 9. 2016 11:37
Společnost Elton hodinářská, která vyrábí luxusní hodinky Prim, se dostala z finančních problémů. Na konci května v ní většinu koupil zbrojař Jaroslav Strnad. Podle nového šéfa firmy poptávka převyšuje nabídku.
Foto: Elton hodinářská

Nové Město nad Metují, Praha – Společnost Elton hodinářská, která vyrábí v Novém Městě nad Metují hodinky Prim, pod novými majiteli opět vydělává. Dostala se z finančních problémů a nyní se snaží hlavně navýšit výrobu.

"Když jsme firmu přebírali, nebyla na tom finančně příliš dobře. Někdy byl problém s provozní hotovostí i na půldenní bázi – tedy ráno se muselo přemýšlet, co se zaplatí teď a co až večer," vzpomíná Martin Pabiška, který společnost nově řídí. "To se podařilo stabilizovat. Museli jsme se podívat, jak fungování firmy zefektivnit, a zatím se nám to daří," dodává s tím, že přišly i některé změny v managementu.

Společnost na konci května ovládl průmyslník a zbrojař Jaroslav Strnad. Jeho Czechoslovak Group koupila 60procentní podíl v Eltonu na konci letošního května. Menšinové podíly ve společnosti dále drží firma E-Centrum a Jiří Helikar. Strnad si tak po automobilovém průmyslu – vlastní například kopřivnickou Tatru a nově i Avii – přidal do portfolia další tradiční českou společnost.

Elton hodinářská se specializuje na výrobu luxusních hodinek Prim pro manažery. Továrna je jednou zhruba z desítky manufaktur na světě, které umí vyrobit celý hodinkový strojek.

"Nyní vyrábíme zhruba tisíc kusů hodinek s vlastním strojkem a dva a půl tisíce takzvaných quartzovek, tedy vlastních pouzder osazených elektrickým strojkem," říká Pabiška. "Drtivá většina mechanických hodinek, které dnes vyrábíme, má již dopředu svého zákazníka. Ten si na ně musí počkat dva až tři měsíce," dodává.

Kromě zhruba 25 typických modelů dělá Elton i speciální edice, kterých se vyrobí mezi 60 a 100 kusy. Kromě speciálu Karla IV., jehož platinová edice může vyjít na více než půl milionu korun, vyvinula firma například speciální model Hiroshima pro japonský trh. Ten má uctít architekta Jana Letzela, jehož dóm jako jediný přežil výbuch atomové bomby.

V současné situaci není pro firmu problém poptávka, která podle Pabišky významně převyšuje nabídku, ale výrobní kapacita firmy. Nový majitel se tak snaží navýšit výrobu se stávající padesátkou zaměstnanců, současně hledá i nové lidi. Teprve až bude firma schopná nasytit poptávku, může podle něj pronikat na nové trhy nebo uvádět produkty.

"Dvanáct stovek zaměstnanců ve třech směnách jako za socialismu tu už asi pracovat nebude. Pokoušíme se najít lidi na druhou směnu, jde to ale pomalu. Existuje škola v Polné u Jihlavy, ale ta vychovává hodináře schopné provést základní opravy − vyměnit sklíčko či pásek. Ale sestavit mechanický strojek, to moc lidí neumí," vysvětluje Pabiška. O obráběče a další se navíc Elton přetahuje s nedalekou továrnou Škoda v Kvasinách. "Těm nemůžeme konkurovat ani platově," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy