Vláda zvažuje půjčku od Evropské komise. Peníze by šly na snížení závislosti na Rusku

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 7. 2022 11:36
Vláda uvažuje o tom, že požádá Evropskou komisi o půjčku 14,3 miliardy eur (asi 350 miliard korun). Peníze by měly jít mimo jiné na investice, které by Česku pomohly snížit energetickou závislost na Rusku. Ve čtvrtek o tom informovaly Hospodářské noviny. Stát by půjčkou od Evropské komise získal peníze výhodněji, než kdyby si půjčoval sám.
Premiér Petr Fiala (ODS)
Premiér Petr Fiala (ODS) | Foto: Evropský parlament

Mluvčí ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) Marek Zeman ve čtvrtek pouze sdělil, že celá věc je na samotném počátku.

Podle Hospodářských novin by jen na splátkách úroků z takového úvěru státní rozpočet mohl za stávajících podmínek ušetřit zhruba 11 miliard korun ročně. 

Česko má možnost půjčit si od Evropské komise 14,3 miliardy eur už dva roky, dosud o to ale vláda neměla zájem. Jde o mechanismus, na němž se státy Evropské unie dohodly v rámci boje s ekonomickou krizí vyvolanou pandemií covidu‑19. Kromě Fondu obnovy, z kterého Česko dostane asi osm miliard eur, si může ještě půjčit.

Šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová ve čtvrtek řekla, že nezná přesné parametry půjčky jako úrok, dobu či způsob splácení. "Upozorňuji, že to vstupuje do veřejného dluhu, dluhu veřejných institucí," uvedla.

Státy Evropské unie včetně Česka se pod vlivem invaze Ruska na Ukrajinu chtějí zbavit závislosti na dodávkách energií z Ruska. K tomu jsou potřeba investice za miliardy korun, například do budování plynovodů, úspor energie nebo do rozvoje obnovitelných zdrojů.

Vláda proto pověřila ministra pro evropské záležitosti Beka, aby připravil materiál, zda a jak by Česko mohlo půjčky od Evropské komise využít. Hospodářským novinám to sdělil Úřad vlády ČR. Podle informací deníku už kabinet Petra Fialy (ODS) poslal komisi nezávazné oficiální oznámení, že má o půjčku zájem. Definitivní potvrzení má vláda projednat na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy