Končí další legenda českého hudebního průmyslu. Strunal jde kvůli koroně do konkursu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 22. 6. 2020 13:57
Výrobce hudebních nástrojů Strunal Schönbach z Lubů u Chebu navrhuje soudu, aby již schválenou reorganizaci firmy změnil na konkurz. Důvodem je výrazný pokles odbytu v důsledku koronavirové krize, kvůli kterému společnost nedokáže plnit reorganizační plán. Vyplývá to z dokumentu v insolvenčním rejstříku, na který upozornily Hospodářské noviny (HN).
Firmě Strunal se nedaří naplnit podmínky reorganizace kvůli pandemii koronaviru, a tak žádá o změnu na konkurz.
Firmě Strunal se nedaří naplnit podmínky reorganizace kvůli pandemii koronaviru, a tak žádá o změnu na konkurz. | Foto: Libor Fojtík

Jak uvedly Hospodářské noviny, firma Strunal se do úpadku dostala na konci loňského roku. Letos v květnu přijal krajský soud v Plzni návrh firmy na reorganizaci, která spočívala ve vstupu investora, společnosti Finale Bridge International. Reorganizace předpokládala zachování výroby strunných hudebních nástrojů, houslí, viol, violoncell, kontrabasů a klasických kytar.

Firmě se ale nedaří podmínky reorganizace plnit. "V důsledku globálně přijímaných opatření, jejichž cílem bylo zamezení šíření nákazy, se některé trhy včetně trhu se strunnými hudebními nástroji prakticky zastavily," uvádí firma. Reorganizační plán předložený soudu podle společnosti není nadále realizovatelný, a jediným možným řešením situace je přeměna reorganizace na konkurz.

"Prodeje hudebních nástrojů klesly o 60 až 70 procent. Skoro jediné, co dnes funguje, je on-line prodej," popsal HN majitel Strunalu Lukáš Mikeska. Situace se podle něj nezlepší minimálně do září, kdy začne hlavní prodejní sezona firmy. Na překlenutí tak výrazného výpadku příjmů nemá podnik rezervy.

Mikeska věří, že se výrobu ve firmě se zhruba 50 zaměstnanci podaří zachovat. Insolvenční správce podle něj nemusí rozprodat jen majetek firmy, ale může ji prodat jako celek. "Považuji téměř za jisté, že stávající investor bude mít o Strunal zájem i v konkurzu," řekl Mikeska HN.

Loni měl Strunal podle účetní uzávěrky tržby přes 30 milionů korun a celkový obrat 35,7 milionu korun. Vykázal ale ztrátu 15,5 milionu korun, v roce 2018 to byla ztráta 13,3 milionu korun. Má 59 zaměstnanců, z toho 42 na hlavní pracovní poměr.

Pandemie koronaviru zasáhla světovou ekonomiku:

Ceny benzinu a nafty záhy klesnou pod 30 korun za litr a můžeme se přiblížit k 25 korunám, předpovídá ekonom Lukáš Kovanda. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy