Až 715 tisíc bonus. Ministryně Schillerová rozdělila svým náměstkům rekordní odměny

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 3. 2021 14:00
Ministerstvo financí loni rozdělilo mezi 44 vysoce postavených úředníků na odměnách 11,5 milionu korun. Z toho dva náměstci ministryně financí loni získali navíc každý 715 000 korun a další čtyři přes 400 000 korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnily Hospodářské noviny. Deník získal data na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) odměny hájí.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) | Foto: ČTK

Hospodářské noviny (HN) v této souvislosti připomněly, že ministryně financí Alena Schillerová loni kvůli dopadům pandemie prosadila zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun, přičemž slibovala, že stát bude šetřit mimo jiné i na platech státních úředníků.

"Takové odměny státním zaměstnancům v době, kdy zhruba sedmina ekonomiky musela v boji proti pandemii zavřít své provozovny a minimálně další sedmina byla nepřímo preventivními zásahy státu dost výrazně omezena, jsou za hranou slušného a ohleduplného přístupu. Takto si stát, ministerstvo financí, představuje sdílení nákladů boje s covidem-19? Solidarita státu se souženou společností je nulová," řekla deníku hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Ta loni opustila Výbor pro rozpočtové prognózy a kritizovala návrh rozpočtu.

Kritická k vyplácení odměn podle Hospodářských novin je i bývalá náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. "Privátní sféra je také v této době pod obrovským tlakem, lidé jsou rádi, že mají práci, a rozdávat si v této době takové astronomické odměny mi přijde neskutečné," řekla.

HN oslovily i další bývalé náměstky na ministerstvu financí. Podle nich byla obvyklá roční odměna kolem 250 000 korun.

Schillerová vysoké odměny pro některé zaměstnance hájí jejich vysokou kvalifikací. "Pro ministerstvo financí pracují špičkoví ekonomičtí a právní odborníci, díky jejichž zkušenostem a praxi Česká republika šetří miliardy korun ročně," sdělila Schillerová. Jako příklad uvedla více než 90procentní úspěšnost při zastupování státu v mezinárodních arbitrážních i vnitrostátních soudních sporech.

Odměny ministryně udělila také s ohledem na mimořádné pracovní nároky související s epidemií nemoci covid-19. "Z celkového počtu všech vládních zákonů zmírňujících dopady krize vyvolané novým koronavirem jich ministerstvo financí zpracovalo jednu třetinu," upozornila Schillerová.

Nárůst mimořádných odměn části pracovníků byl podle ministryně dán i tím, že zejména v loňském prvním pololetí resort upustil od plošného odměňování dobře pracujících zaměstnanců. "V celkovém úhrnu odměn došlo k meziročnímu poklesu o 39 procent," zdůraznila ministryně.

Deník dále připomněl, že plat náměstka se pohybuje kolem 150 000 korun měsíčně, přičemž tabulkový základ je 60 000 korun a k němu se přidává osobní ohodnocení a příplatek za vedení. "Každý náměstek si tak přijde na jiné peníze, na ministerstvu financí ale tradičně bývají vyšší mzdy i odměny než jinde," uvedly noviny. Celkem na úřadu působí sedm náměstků a státní tajemník, který má postavení náměstka pro řízení sekce.

Video: S angličtinou Schillerové je to na hranici trapnosti, dokáže jen přečíst text, říká Houska

Když předkládala české stanovisko, četla ho foneticky, text musí procházet se svými spolupracovníky, líčí redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy