Exekutor tvrdí, že už neúčtuje dvoje náklady za černou jízdu. Praha ho kritizovala

ČTK ČTK
10. 12. 2021 11:06
Exekutor Juraj Podkonický ustupuje v rámci takzvaného milostivého léta od účtování dvojnásobného poplatku za zastavení exekuce u pokut, které se vymáhají od černých pasažérů. Podle Hospodářských novin to oznámil pražskému dopravnímu podniku. Dosud exekutor považoval částku za nezaplacený lístek a pokutu od revizora za dva samostatné dluhy. Vedení Prahy ho za postup kritizovalo.
Exekutor Juraj Podkonický
Exekutor Juraj Podkonický | Foto: ČTK

Exekutor Juraj Podkonický i přes kritiku pražského dopravního podniku tvrdil, že postupuje podle zákona. Po lidech, které revizoři přistihli v MHD bez platného dokladu, vymáhal dva poplatky za ukončení exekuce. Jeden za nezaplacenou jízdenku, druhý za uloženou pokutu. Dlužník tak měl místo 907,50 koruny platit 1815 korun.

Nyní ale Podkonický oznámil, že praxi, kterou dříve obhajoval, neprovádí a už ani nebude.

"Ve všech spisech, které v rámci 'milostivého léta' ukončuji, účtuji bez ohledu na počet jistin v exekučním titulu pouze jeden náklad exekutora ve výši 750 korun plus DPH. Neexistuje tedy žádný případ, kdy by exekuční řízení bylo zastaveno v rozporu s výše uvedeným pokynem, a není tedy pravda, že bych si účtoval dvojí náklady exekutora," napsal Podkonický podle Hospodářských novin v dopise řediteli dopravního podniku Petru Witowskému.

Milostivé léto, které začalo letos 28. října a skončí 28. ledna 2022, se týká dlužníků veřejných institucí a firem. Pokud splatí původní dlužnou částku a zaplatí odměnu 908 Kč exekutorovi, tak se jim odpustí penále, úroky a další platby.

Podkonický podle deníku připouští, že při prvotním vyčíslování dlužných částek mohla být některým dlužníkům napočítána kromě jistiny také platba za další vymáhanou jistinu. Zároveň ale v dopise prohlašuje, že žádná práva dlužníků neporušil a všechna vydaná rozhodnutí obsahují pouze jednu náhradu nákladů, jak mu doporučil dopravní podnik.

Pražský dopravní podnik počátkem prosince vyzval exekutory, aby v rámci milostivého léta přestali účtovat dvojnásobné paušální náhrady na zastavení exekuce u jednotlivého případu. Dopravce totiž považuje součet jízdného a přirážky k jízdnému u každého jednotlivého případu za jednu pohledávku, jednu jistinu, a tudíž jeden exekuční titul. Podnik se dohodl na sloučení do jedné exekuce se všemi exekutory kromě Podkonického.

Podkonického kritizovala kvůli účtování dvojnásobných náhrad také pražská radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). "Podle mého právního názoru je jízdné včetně přirážky jednou jistinou, jednou pohledávkou, takže by měl exekutor účtovat dlužníkovi podle zákona jen jedenkrát paušální poplatek 908 Kč na náklady exekuce, a nikoliv dvojnásobný poplatek," uvedla počátkem prosince Marvanová.

 

Právě se děje

Další zprávy