Strnad rozšiřuje své průmyslové impérium. Koupí vývojáře systémů pro letový provoz

ČTK ČTK
23. 1. 2020 15:20
Průmyslový holding Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada se dohodl na koupi české pobočky britské firmy Ifield Computer Consultancy (ICC), která vyvíjí systémy pro řízení letového provozu. Ve středu o tom informovaly Hospodářské noviny (HN), podle kterých se hodnota obchodu pohybuje v nižších stovkách milionů korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Společnost ICC založil v roce 2002 podnikatel českého původu George Parobek, který je jejím jediným majitelem. Ve firmě nyní pracuje asi šedesát lidí, převážně programátorů. V roce 2018 vykázala firma při tržbách 232 milionů zisk necelých deset milionů korun, uvedly Hospodářské noviny.

Czechoslovak Group už jednu podobnou firmu vlastní. V roce 2017 získala většinový podíl ve společnosti CS Soft, která dodává systémy státnímu podniku Řízení letového provozu. Zatímco CS Soft se specializuje třeba na zpracování dat z radaru a jejich vizualizaci, ICC podle HN zapracovává do systému data z letu, vytváří statistiky či vypočítává poplatky za přelet.

Firmy z Czechoslovak Group působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Do holdingu patří i automobilka Tatra. Kromě divize Land Systems, kde se soustřeďuje obchod a obranná výroba pozemních vozidel či munice, se rychle rozvíjí divize Aerospace, kam patří výroba radarů ve společnosti ELDIS Pardubice, servis civilních letadel či letecký výcvik.

Holdingu vzrostly v roce 2018 tržby meziročně o 48 procent na 11,5 miliardy korun a hrubý provozní zisk o 43 procent na 1,9 miliardy. Podniky Czechoslovak Group zaměstnávají dohromady asi 8000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy