Hledá se výherce 400 milionů, zatím se nepřihlásil

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
7. 11. 2013 12:20
Podle Sazky jde o běžný postup, kdy se výherci nejprve dostávají ze šoku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sázkař z Chrudimska, který v neděli ve sportce vyhrál rekordních 400 milionů korun, se ke své výhře zatím nepřihlásil. K uplatnění výhry mu zbývají ještě čtyři týdny.

Podle Sazky není otálení, zejména u výherců vyšších částek, výjimkou. Chtějí se nejprve dostat z prvotního šoku a v klidu si promyslet, jak s penězi naloží.

Nechat si pár dní na rozmyšlenou je podle zkušeností Sazky výhodnější. „Například výherce částky 126,2 milionu ve hře Euromiliony z poloviny října přišel hned druhý den bez ohlášení. Tento muž z Prahy byl silně rozrušen a neměl vůbec představu, co má dělat. Museli jsme ho uklidňovat," vzpomíná na výherce poslední rekordní částky mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Rezervy připraveny

Co když se ale v tomto případě výherce do pěti týdnů o svou výhru nepřihlásí? „Tyto případy nezaznamenáváme. Párkrát se nám ale stalo, že se na nás výherce obrátil až po uplynutí stanovené pětitýdenní lhůty. V tomto případě je podle herního řádu nutné, aby generální ředitel Sazky udělil výjimku," vysvětluje Friedmann.

Zhruba 99 procent výherců na základě zkušeností Sazky nejprve kontaktuje call centrum. Tam si domluví termín a předání hotovosti.

Tak učinil například letos v září výherce 44 milionů korun ve sportce. Ten si pro výhru po předchozí domluvě na call centru přišel až po čtrnácti dnech. „Důchodce ze Vsetínska byl naprosto klidný. Řekl, že má rozmyšleno, jak s penězi naloží," říká Friedmann.

„Výherce částky 113 milionů, kterou ve sportce získal v roce 2003, se přihlásil za pět dní. Poslal za sebe právního zástupce," doplňuje další zkušenost Friedmann.

K převzetí výhry je potřeba předložit tiket, občanský průkaz a číslo účtu. V hotovosti je možné vyplatit pouze 350 tisíc korun. „Současnou výhru vyplatíme z našich rezerv, které máme uložené v bance. Ty překračují částku 400 milionů," ubezpečuje mluvčí Sazky.

Vše je podle něj připraveno tak, aby firma splnila zákonnou podmínku převést na účet celou částku do šedesáti dnů od chvíle, kdy se výherce přihlásí.

V neděli 3. listopadu, kdy padl superjackpot, bylo podáno 3,5 milionu sázek. Pravděpodobnost výhry byla 1: 6,9 milionu. Za letošní rok eviduje Sazka 78 nových milionářů, rozdělila mezi ně více než miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy