Hledá se podnikatelská Absurdita roku. Známe sedm kandidátů

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2015 17:00
Devátý ročník soutěže, která má upozornit na byrokratické překážky komplikující podnikání, dospěl do finále. Vyberte vítěze.

Úřad práce chce po zaměstnavatelích údaje, které sám vlastní

Foto: Jakub Plíhal

Zaměstnavatelé, kteří mezi zaměstnanci mají nadpoloviční podíl osob se zdravotním postižením, mají právo čerpat podporu od Úřadu práce, se kterým musí uzavřít dohodu o vymezení chráněných pracovních míst. Absurdní na tomto procesu jsou přílohy, které musí zaměstnavatelé k žádosti o dohodu přiložit.

Jednou z nich je seznam dosud uzavřených dohod ze všech pracovišť. Tento seznam však Úřad práce již vlastní, protože jsou uzavřeny přímo s ním. Další nesmyslnou přílohou je přehled tržeb získaných prodejem výrobků a služeb, které souvisí se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením. Tito zaměstnavatelé mají v průměru 60 až 70 % zaměstnanců se zdravotním postižením, kteří se zákonitě podílejí na vzniku všech tržeb společnosti. Do třetice je k žádosti potřeba přiložit přehled celkové výše příspěvků získaných od samotného Úřadu práce.

Zákon o zaměstnanosti 435/2014 Sb. § 78 – problém ve formuláři na stránkách MPSV – Žádost CHPM vymezení 2015, bod g; Nominovala Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených.

 

Právě se děje

Další zprávy