Hlavně to neprojezte. Ekonomové radí vládě, kam dát peníze v době růstu

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 9. 2015 6:57
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.

Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank

Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank
Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank | Foto: UniCredit Bank

Jak by měla vláda naložit s případným přebytkem rozpočtu, respektive vyšším než původně očekávaným příjmem?

Přebytek ve státním rozpočtu je výsledkem dvou hlavních faktorů. Tím prvním jsou proti očekávání vyšší daňové výběry související se silným ekonomickým růstem, tím druhým je jednorázový příliv prostředků z fondů EU. O částku z prvního faktoru by se měl snížit celoroční schodek rozpočtu. Částka z druhého faktoru by se naopak měla do konce roku pokud možno smysluplně utratit, protože nevyčerpané prostředky by se musely vracet. Kombinace obou faktorů směřuje k celoročnímu deficitu asi 70 až 80 miliard korun, tedy o 20 až 30 miliard nižšímu oproti schválenému rozpočtu.

Kam až by měla vláda při takto příznivých podmínkách stlačit schodek rozpočtu pro příští rok?

S ohledem na předpokládané zpomalení růstu HDP v příštím roce bych viděl jako optimální deficit v rozmezí 60 až 70 miliard korun.

Pro jaké kroky vlády je teď nejpříznivější čas?

Z programu vlády se nějak vytratily dlouhodobé reformy. Přitom ty je žádoucí provádět, když se ekonomice daří, ne když je v krizi. Za nutné považuji přijmout zákon o rozpočtové odpovědnosti, pokročit s důchodovou reformou a zajistit rovnováhu ve financování zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy