Hlavně to neprojezte. Ekonomové radí vládě, kam dát peníze v době růstu

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 9. 2015 6:57
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Samé dobré zprávy přicházejí v poslední době o české ekonomice. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí meziročně rostl o 4,4 procenta, což je nejrychlejší tempo v Evropské unii. Klesá nezaměstnanost, která byla v červenci druhá nejnižší v EU, počet volných míst na úřadech práce se vrátil na předkrizovou úroveň.

Za leden až srpen je státní rozpočet průběžně v přebytku 19 miliard korun, což je nejlepší výsledek od roku 2007. Schodek rozpočtu za celý rok 2015, který byl původně naplánovaný na 100 miliard korun, se tak zřejmě sníží.

Jak má vláda naložit s penězi, které proti původním odhadům nečekaně získá? Podle odborníků by je měla zjednodušeně řečeno využít a "neprojíst".

V první řadě je třeba snížit dluhy a vrátit celoroční rozpočet do kladných čísel. Vláda by se také měla vrátit k dlouhodobým reformám, začít investovat do výzkumu a vývoje, zrušit zbytečné úřady a snížit počet úředníků. Přečtěte si anketní odpovědi.

 

Právě se děje

Další zprávy