Hladem trpí 805 milionů lidí, jejich počet ale klesá

ČTK ČTK
16. 9. 2014 13:35
Organizace OSN pro výživu a zemědělství: Hlad je stále nejtíživější v zemích subsaharské Afriky, kde jím trpí čtvrtina obyvatel.
Foto: Reuters

Řím - Za minulých deset let se podařilo celosvětově snížit počet hladovějících lidí o 100 milionů. Konstatuje to zpráva, kterou dnes vydala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). I přes tento příznivý trend však podle ní stále trpí hladem 805 milionů osob.

Existují velké rozdíly mezi jednotlivými regiony, ale příznivý vývoj by podle FAO mohl umožnit splnění cíle, který si OSN dala v roce 2000. Podle něj má být do roku 2015 v rozvojovém světě snížen počet lidí trpících hladem na polovinu.

Příliš ambiciózní cíl

OSN si dala v roce 1996 na římském summitu věnovanému výživě ve světě ještě ambicióznější cíl, jímž je dosáhnout do roku 2015 snížení počtu podvyživených osob v rozvojových zemích na polovinu. Toho podle materiálu FAO dosáhnout zřejmě nebude možné.

I v tomto ohledu ale pokračuje příznivý trend, protože za deset let se počet podvyživených osob snížil celosvětově z téměř 19 procent na 11 procent. V rozvojovém světě je tento trend ještě patrnější, protože zatímco před deseti lety tam žilo 23 procent podvyživených, nyní je jich jenom 13,5 procenta.

Pomáhají ekonomický růst i politici

Z regionálního srovnání zprávy FAO vyplývá, že hlad je stále nejtíživější v zemích subsaharské Afriky, kde hladem trpí čtvrtina obyvatel.

Dokument konstatuje, že hlad ustupuje především díky ekonomickému růstu mnohých zemí a také úsilí jejich politiků. Projevuje se to zejména v Latinské Americe, kde jsou úspěchy nejpatrnější.

S hladem stále bojuje Asie jako nejlidnatější kontinent - dvě třetiny Asiatů je podvyživených. Malý pokrok byl v tomto ohledu zaznamenán v Indii, lepší je situace na jihovýchodě kontinentu.

FAO poskytuje mapy a přehledy o situaci v devíti rozvojových oblastech. Zbytek světa v nich figuruje jako rozvinuté oblasti, ale i na ně připadá 15 milionů hladovějících.

 

Právě se děje

Další zprávy