Hitem Vánoc zůstává elektronika, skokanem roku jsou drony, potvrzují prodejci

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
23. 12. 2015 12:03
Prodej dronů se v prosinci zvedl v řadě obchodů o stovky procent. Češi ale přesto pod stromeček nejčastěji nakupují chytré hodinky, powerbanky, mobily, notebooky či televize. Oblíbené jsou také výrobky pro péči o tělo a vlasy, hračky a kuchyňské spotřebiče, ukázala anketa Aktuálně.cz mezi prodejci.
Vánoce v internetovém obchodě
Vánoce v internetovém obchodě | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nákupním hitem Vánoc je i letos elektronika - zejména chytré hodinky, powerbanky, mobily, notebooky a televize. Češi pod stromeček ve velkém nakupují také výrobky pro péči o tělo a vlasy, hračky a kuchyňské spotřebiče. Největší skok v prodejích pak zažívají hlavně bezpilotní letouny zvané drony, ukázala anketa Aktuálně.cz mezi prodejci. Potvrdila tak jejich předpovědi z počátku listopadu.

"Drony jsou skutečně top hitem letošních Vánoc. K nejčastěji kupovaným značkám aktuálně patří drony výrobců DJI a Nine Eagles," říká mluvčí e-shopu Alza.cz Šářka Jakoubková. "U nás je to teprve rok stará kategorie a nárůst zájmu o drony je obrovský. Zatímco do října se jich prodávaly desítky kusů měsíčně, od listopadu jsou to stovky až tisíce kusů," potvrzuje Michala Gregorová z Mall.cz.

Prodej dronů během letošního prosince raketově vzrostl i v prodejnách Euronics. "Ve srovnání s běžným průměrem v průběhu letošního roku jeho prodeje vzrostly během prosince o 367 procent," uvádí mluvčí Euronics Marek Ingr. Nárůst prodeje o stovky procent v prosinci u tohoto zboží zaznamenal také Datart.

Ačkoli obliba dronů mezi Čechy výrazně stoupá, mezi nejprodávanější zboží se letos nezařadily.

"Nejvíce prodávané před Vánoci jsou televize, mobilní telefony, herní konzole, notebooky, outdoorové kamery, powerbanky, výrobky péče o vlasy a tělo a malé kuchyňské spotřebiče," říká mluvčí Datartu Iva Pavlousková. Zákazníci jsou podle ní ochotni více připlatit za kvalitní výrobky, a tak nakupují například kvalitní pressovače, které lze ovládat přes mobilní telefon.

U kuchyňských robotů zaznamenal až poloviční nárůst v prodejích Euronics. "Letošním vánočním hitem se v kategorii malého kuchyňského elektra také staly přístroje pro výrobu zdravých smoothie nápojů a samozřejmě odšťavňovače," dodává Ingr.

Hračky vévodí předvánočním prodejům například v prodejnách Tesco. Nejvíce jdou podle mluvčího řetězce Václava Koukolíčka na odbyt postavičky z dětských animovaných filmů, jako jsou Mimoni či Ledové království. Stálicí v oblasti hraček je pak Lego - Mall.cz letos eviduje desítky tisíc prodaných kusů této stavebnice.

Hitem jsou rovněž robotické a retro hračky. Podle Jakoubkové z Alza.cz se dobře prodává například legendární Tatra 148.

 

Právě se děje

Další zprávy