Hewlett-Packard se rozdělí na dvě firmy, kvůli úsporám propustí desetitisíce lidí

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 9. 2015 8:51
Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard propustí kvůli plánované restrukturalizaci a úsporám až 30 000 lidí, tedy zhruba desetinu zaměstnanců. Firma se na začátku listopadu rozdělí na dvě společnosti, HP Enterprise, která se zaměří na služby, a HP Inc, která se bude věnovat počítačům a tiskárnám. Hewlett-Packard si od propouštění slibuje úsporu ve výši až 2,7 miliardy dolarů (asi 65 miliard korun).
Foto: Hewlett Packard

San Francisco - Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard kvůli plánované restrukturalizaci a úsporám zruší 25 000 až 30 000 pracovních míst. Společnost to oznámila v úterním tiskovém prohlášení.

Hewlett-Packard se na začátku listopadu rozdělí na dvě společnosti, HP Enterprise, která se zaměří na služby, a HP Inc, která se bude věnovat počítačům a tiskárnám.

"V uplynulých letech jsme udělali obrovský kus práce, abychom omezili náklady a zjednodušili procesy a díky těmto posledním krokům už v budoucnu nebude potřeba žádná restrukturalizace společnosti," řekla výkonná ředitelka firmy Meg Whitmanová.

Společnost měla podle agentury Reuters k loňskému 31. říjnu 302 000 zaměstnanců. Nejnovějšími škrty se její celková pracovní síla sníží nejméně o desetinu. Společnost již dříve oznámila, že v rámci restrukturalizace hodlá zrušit zhruba 55 000 pracovních míst.

Nové propouštění se týká především rychleji rostoucí sekce služeb a technického počítačového vybavení pro firmy. Hewlett-Packard si od propouštění slibuje úsporu ve výši až 2,7 miliardy dolarů (asi 65 miliard korun). Zároveň jí tím vzniknou náklady zhruba ve výši 2,7 miliardy USD, které se promítnou již do výsledkové zprávy za čtvrté finanční čtvrtletí. Místa se budou rušit po celém světě, podrobnosti ale firma neuvedla.
 

Hewlett Packard byl v minulosti největším výrobcem počítačů na světě. Na tomto postu ho však vystřídala čínská společnost Lenovo. Americký výrobce prochází rozsáhlou restrukturalizací a zároveň se přizpůsobuje klesající poptávce. Ve třetím fiskálním čtvrtletí, které skončilo na konci července, klesl jeho příjem v divizích osobních počítačů a tiskáren o 11,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy