Herbicid Roundup může zmizet z trhu. O dalším povolení jednají unijní ministři

ČTK ČTK
18. 5. 2016 13:03
Glyfosát je zařazen na seznamu Světové zdravotnické organizace jako lehčí karcinogen. Látka na hubení plevele se podle ekologů nadužívá. O dalším prodloužení jejího použití budou jednat evropští ministři zemědělství.
Roundup, Monsanto
Roundup, Monsanto | Foto: Reuters

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) podpoří zkrácení doby možného používání herbicidu glyfosátu. Ten se v ČR prodává pod obchodní značkou Roundup. Dnes a ve čtvrtek o tom budou jednat evropští ministři zemědělství.

Česká republika dříve podporovala prodloužení jeho použití na dobu 15 let. Podle Hnutí Duha se ale nemusí používat vůbec, dá se prý nahradit i vhodnou orbou.

"U glyfosátu podporuji zkrácení doby registrace a zúžení jeho použití. Ukončit jej nyní by byl velký problém, nemáme bezpečnější náhradu," napsal na Twitter Jurečka. Jeho stanovisko potvrdila mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Další podrobnosti neuvedla.

"Je dobře, že ministr Jurečka mění svoji pozici a bere v potaz lidské zdraví. Ale není důvod, aby zůstal na půli cesty. Glyfosát je podle nezávislých vědeckých výzkumů možné zakázat zcela a hned," reagoval programový ředitel hnutí Josef Koželouh. Podle Kláry Kyralové z hnutí ekologičtí zemědělci glyfosát nepoužívají vůbec. Proti obnovení licence se podle ekologů postavily například Francie, Nizozemsko, Švédsko, Dánsko a Německo.

Glyfosát je zařazen na seznamu Světové zdravotnické organizace jako lehčí karcinogen. Podle studie, kterou v roce 2013 představilo Hnutí Duha, má stopy glyfosátu v těle šest z deseti Čechů. V Evropě byl výskyt zaznamenán u 45 procent testovaných lidí, látka na hubení plevele se podle ekologů nadužívá. V Česku bylo však na glyfosát testováno jen deset lidí, v Evropě celkem 184.

Glyfosát může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny. Z těla se ale dostane už po týdnu, proto je jeho přímý vliv na lidské zdraví těžko prokazatelný. V přírodě snižuje biologickou rozmanitost a vyplavuje se z půdy do podzemních vod.

Herbicid Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem. Ekologům hlavně vadí jeho použití k dosoušení řepky, kukuřice nebo slunečnice před sklizní. Roundup vyrábí firma Monsanto.

 

Právě se děje

Další zprávy