Růst české ekonomiky loni zpomalil, uvedl zpřesněný odhad ČSÚ

Aktualizováno 3. 3. 2020 10:00
Zpřesněný odhad hrubého domácího produktu (HDP) potvrdil zpomalení meziročního růstu české ekonomiky z předloňských 2,8 procenta na loňských 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: iStock

Oproti původním údajům se ale mírně zvýšil meziroční růst HDP za čtvrté čtvrtletí roku 2019. V předběžném odhadu statistici uváděli, že ekonomika v závěru roku rostla o 1,7 procenta, zatímco podle zpřesněných údajů stoupl HDP o 1,8 procenta.

"Dynamika růstu české ekonomiky v průběhu roku 2019 postupně klesala. V posledním čtvrtletí minulého roku vzrostl HDP o 0,3 procenta mezičtvrtletně a o 1,8 procenta meziročně," sdělil Jan Benedikt z oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ.

"Dařilo se většině odvětví služeb a stavebnictví, naopak k poklesu hrubé přidané hodnoty došlo v průmyslu. K růstu HDP pozitivně přispívala pouze domácí poptávka, zejména spotřeba domácností a investiční výdaje," doplnil Benedikt. 

"Finální revize HDP za loňský rok potvrzuje ochlazení růstu naší ekonomiky. Nutno dodat, že se jedná o revizi růstu HDP za 4. čtvrtletí. Nyní už nám do další ekonomické aktivity vstupuje také externí vliv v podobě koronaviru, který oslabuje nejen zdraví lidí, ale také ekonomiky zemí celého světa. Češi by se měli připravit na utahování opasků. Aktuální výprodeje na akciových trzích tomu hodně napovídají," komentovala údaje ČSÚ ředitelka investičního P2P trhu Bondster Jana Mücková.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Loňský růst české ekonomiky je podle údajů o HDP nejslabší od roku 2016, kdy podle statistiků činil také 2,4 procenta. I růst HDP za loňské čtvrté čtvrtletí je nejnižší od roku 2016, kdy v závěru roku rovněž činil 1,8 procenta.

Loni podle statistiků stouply meziročně výdaje na spotřebu domácností, saldo zahraničního obchodu i tvorba hrubého fixního kapitálu. Rostly hlavně investice do budov a staveb a také do duševního vlastnictví. Mírně v roce 2019 stoupla oproti předchozímu roku rovněž celková zaměstnanost i počet odpracovaných hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy