Z hazardu šlo loni do veřejných rozpočtů 8,1 miliardy

ČTK ČTK
22. 7. 2014 16:04
Podle ministerstva financí Češi loni prosázeli celkem 123,9 miliardy korun.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Provozovatelé loterijních systémů tvrdí, že loni do veřejných rozpočtů odvedli přes 8,1 miliardy korun. Polovinu z toho činily odvody za provoz automatů. Uvedlo to Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů SPELOS.

Jeho výkonný ředitel Petr Vrzáň upřesnil, že jde o kvalifikovaný odhad na základě šetření mezi loterijními, sázkovými a herními společnostmi. V roce 2012 od nich do veřejných rozpočtů putovalo 7,6 miliardy korun.

Polovina z videoloterijních terminálů

 "Obce a města z této částky obdržely 5,5 miliardy korun, stát pak 2,6 miliardy korun," uvedl Vrzáň. O rok dříve získaly obecní pokladny z hazardu podle sdružení celkem 5,7 miliardy korun a státní rozpočet 1,9 miliardy korun. Více než polovinou se na tom podílí takzvané videoloterijní terminály. 

Vrzáň zároveň poukázal na vysoké daňové zatížení hazardních firem. Kromě standardní devatenáctiprocentní daně z příjmu právnických osob odvádí speciální loterní daň, takzvaný odvod z loterií a jiných podobných her ve výši 20 procent z příjmů.

Provozovatelé videoloterijních terminálů platí také 55 korun denně za každé povolené herní místo bez ohledu na to, zda je v provozu, a tedy generuje zisk, či nikoliv. Vrzáň podotkl, že loterijní společnosti si nemohou uplatňovat DPH a platí správní poplatky.

Češi prosázeli 124 miliard

Ministerstvo financí minulý týden zveřejnilo statistiku, podle níž Češi loni prosázeli meziročně o 0,9 procenta méně, celkem 123,9 miliardy korun. Nejvíce z toho, 51,4 miliardy korun, připadlo na interaktivní videoloterijní terminály, což představuje 41,5 procenta všech vložených peněz.

Z celkové výše prosázených sázek se hráčům na výhrách vrátilo 95,3 miliardy korun, reálně tak sázkaři a gambleři přišli o 28,6 miliardy korun. Jen ve videoloterijních terminálech zůstalo přes 14 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy