Průzkum: Firmy loni poptávaly HR i IT pracovníky, mzdy napříč odvětvími stagnovaly

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 1. 2021 12:40
Mzdy napříč odvětvími v loňském roce stagnovaly. Mírný nárůst o tři až deset procent byl patrný u pozic s vysokou poptávkou, úzkou specializací či urgencí zaměstnavatele. Vyplývá to ze mzdového průzkumu, který v úterý zveřejnila personálně-poradenská společnost Hays. Průzkum vznikl analýzou mzdových dat sesbíraných od více než 20 000 registrovaných uchazečů a 6000 pracovních nabídek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Pandemie zasáhla jednotlivé sektory různou měrou, mnohé z nich se nevyhnuly propouštění. Přesto společnosti přibíraly do svých řad nové posily, nábory se výrazněji oživily ve druhé polovině roku 2020. Některé oblasti IT nebo sektor farmacie a zdravotnických prostředků zaznamenávaly naopak nárůst a v průběhu roku poptávaly pro své projekty zkušené odborníky," popsal situaci na trhu ředitel Hays Sándor Bodnár.

Významně podle něj roste potřeba digitálních dovedností, což ovlivňuje požadavky zaměstnavatelů na pracovním trhu. "Digitalizace a automatizace jsou všudypřítomné a příchod pandemie jejich rozvoj ještě více urychlil. Bude pokračovat vznik nových pozic, jiné se budou adaptovat, aby dokázaly naplnit nová očekávání a obchodní potřeby firem. To je patrné zejména v oblasti on-line marketingu a e-commerce," doplnil Bodnár.

Uchazeči řeší i další aspekty nad rámec mzdy, jako je třeba atraktivita pracovní náplně či možnost růstu, nabídku kurzů a jiných příležitostí pro další vzdělávání nebo flexibilitu a stabilitu firmy. U benefitů se společnosti vydávají buď cestou zúžení jejich nabídky za účelem snížení nákladů, nebo je oživily a přizpůsobily aktuální situaci. "Aktuálně se lze tedy častěji setkat s výhodami, jako je hrazené testování na přítomnost onemocnění covid-19, finanční kompenzace při práci z domova, on-line psychologické konzultace a podobně," uzavřel.

Společnost Hays také upozornila, že dopad pandemie loni významněji neprohloubil míru nezaměstnanosti, nedošlo ani k propadu celkového počtu otevřených pracovních míst.

Firmy propouštěly administrativní pracovníky

Některá odvětví ale pozice škrtala. Například v segmentu finance a účetnictví ubylo z nákladových důvodů míst pro zkušené finanční manažery. Jejich zodpovědnosti byly často rozděleny mezi stávající zaměstnance. "Na druhou stranu se významně zvýšila poptávka po uchazečích do finančního a business controllingu, kteří jsou ve firmách nastavujících úsporná řešení zásadní," informovala společnost Hays.

Průzkum také ukázal, že vzhledem k masivnímu přechodu firem na home office se snížila potřeba administrativních pracovníků a podpory kanceláří obecně. V bankovnictví zase ubylo obchodně zaměřených pozic a k jejich další redukci patrně dojde i letos. Naopak přibylo pozic specializujících se na marketing, protože prioritou bank byl zejména vývoj interních digitálních projektů, optimalizace on-line nástrojů a zefektivnění zákaznického servisu. 

K těm obsazovanějším pozicím pak loni patřila pracovní místa v oblasti HR. "HR pracovníci úzce spolupracovali na převedení zaměstnanců na home office, tvořili programy pro úspěšný onboarding a školení on-line. Jejich úkolem bylo postarat se o celkovou pohodu zaměstnanců v nové situaci, vytvářeli nové normy pro bezpečný návrat do kanceláří a následný provoz. Úloha HR ve společnostech se stala zásadní. Mzdy na většině rolí stagnovaly již v  předchozích dvou letech. Tento rok nebude jiný a plošné změny v ohodnocení na pozicích v sektoru nelze očekávat," uvedl průzkum.

V oblasti IT poptávka zaměstnavatelů nadále přesahovala nabídku. Mzdy zůstávají povětšinou bez větších změn, případná navýšení jsou minimální a pouze na individuální bázi. Růst mezd se po delší době zastavil v sektoru logistiky a nákupu, v některých případech dochází k poklesu. Největší propad zaznamenali dopravci a společnosti zabývající se externí logistikou.

Video: Nemůžeme mít levicové výdaje a pravicové příjmy, musíme zapojit bohaté lidi, říká Maláčová

Je obrovsky nespravedlivé, aby veškeré příjmy rozpočtu táhli lidé buď ze spotřeby, nebo z práce, tvrdí ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy