Na nákupy i v neděli a v obchodech dvojnásobek lidí. Havlíček navrhl první změny Psa

ČTK ČTK
18. 11. 2020 17:47
Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) chce v pátek na mimořádném jednání vládě navrhnout zrušení zákazu prodeje v neděli, více zákazníků na provozní plochu v obchodech nebo jednodušší režim pro matky s kočárky či handicapované, řekl to ČTK.
Místopředseda vlády a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci, 18. března 2020.
Místopředseda vlády a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci, 18. března 2020. | Foto: Vláda ČR

Na pátečním jednání bude vláda podle Havlíčka diskutovat v protiepidemickém systému (PES) o přechodu z nejvyššího, fialového stupně pohotovosti, do čtvrtého stupně. V případě maloobchodů a nákupních center jsou pravidla v páté a čtvrté úrovni stejná. Jediným rozdílem je otevírací doba shodná s dobou zákazu vycházení. Nyní platí od 21:00, v případě čtvrtého stupně by začínal ve 23:00.

Havlíček tak počítá s tím, že by se prodejní doba mohla znovu prodloužit a návštěvnost v obchodech by se lépe rozprostřela do celého dne. Obchody musely od 28. října zavírat nejpozději v 19:59, ode dneška se tato doba o hodinu prodloužila.

Ve čtvrtém i pátém stupni platí limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Havlíček chce navrhnout zvýšení omezení na dva lidi na tuto výměru. PES s takovým krokem přitom počítá až ve druhé úrovni rizika.

Kontrolu počtu zákazníků se většina řetězců ve středu rozhodla hlídat přes napočítané vozíky. Lidem je například v prodejnách Kaufland, Penny, Billa nebo Albert umožněn vstup výhradně s vozíkem. Opatření negativně hodnotily například matky s kočárky nebo lidé s berlemi. Podle Havlíčka by pro tyto skupiny lidí měly platit výjimky. I toto opatření se bude v pátek snažit prosadit, uvedl.

Žádná apokalypsa, kterou někteří kritici opatření předpovídali, v obchodech podle Havlíčka nenastala. Připustil ale, že až se budou lidé vracet z práce, může být v prodejnách najednou více lidí a mohou se vytvořit fronty.

Krátké fronty ráno vznikly například u některých prodejen Penny, když pracovníci ostrahy lidem vysvětlovali nová opatření. Podle mluvčího Penny Marketu Tomáše Kubíka se ale podařilo řady za několik minut odbavit.

V supermarketech Albert je vstup na prodejní plochu možný jen s nákupním košíkem | Video: Erika Šedivá
 

Právě se děje

Další zprávy