Hamé mění majitele. Potravinářskou firmu kupují norští majitelé Vitany za 4,7 miliardy korun

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 11. 12. 2015 9:38
Novým majitelem společnosti Hamé bude zřejmě norská firma Orkla, která už mimo jiné vlastní Vitanu. Transakci ještě posoudí antimonopolní úřady. Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky patří Májka.
Potravinářská společnost Hamé z Kunovic na Uherskohradišťsku
Potravinářská společnost Hamé z Kunovic na Uherskohradišťsku | Foto: ČTK

Kunovice - Norská firma Orkla podepsala smlouvu o koupi výrobce potravin Hamé za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun). Transakci posoudí antimonopolní úřady. Orkla už vlastní Vitanu. Informoval o tom mluvčí Vitany Milan Linka.

S produkcí kolem 100 tisíc tun hotových výrobků patří Hamé k největším českých producentům potravin. Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Kupní cena bude uhrazena z existujících úvěrů.

Hamé změnilo v souvislosti s novou směrnicí EU obaly
Hamé změnilo v souvislosti s novou směrnicí EU obaly | Foto: Hamé

Orkla ve střední Evropě vedle Vitany vlastní rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania. "Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích," řekl k transakci viceprezident společnosti Orkla Atle Vidar Nagel-Johansen.

Převzetím Hamé zdvojnásobí Orkla svůj obrat ve střední Evropě, uvedl mluvčí Linka. Hamé loni vykázala tržby 4,9 miliardy korun a čistý zisk 234 milionů korun. Téměř 70 procent tržeb je z České republiky a Slovenska.

Spekulovalo se i o Babišovi

Média v minulosti spekulovala vedle Orkly také o dalších uchazečích o Hamé. Zájem měl údajně fond Hartenberg, který hospodaří se soukromými miliardami ministra financí Andreje Babiše (ANO), nebo chorvatská potravinářská skupina Podravka.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy se sídlem v Kunovicích na Uherskohradišťsku patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Silnou tržní pozici u paštik má Hamé také v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. Firma má zhruba 2400 zaměstnanců a deset výrobních závodů.

Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na některých trzích ve střední Evropě a v Indii. S akciemi Orkly se obchoduje na burze v Oslu, kde je i centrála firmy. Skupina Orkla měla loni zhruba 13 000 zaměstnanců a její roční obrat činil 30 miliard norských korun (85,5 miliardy korun).

Tradice od roku 1922

V roce 1922 vznikla v Babicích na Uherskohradišťsku konzervárenská dílna na výrobu ovocných marmelád, povidel, šťáv a lihovin. V roce 1933 výroba přešla pod brněnskou Biochemu, která do Babic přinesla i obchodní označení Hamé (ve staroirštině to znamená "domov").

Později byla firma transformována do národního podniku. Akciová společnost Hamé byla založena 10. června 1992 ze státního podniku Biofruct Babice. Společnost sídlí v Kunovicích u Uherského Hradiště.

Do koncernu Hamé patří tradiční konzervárenské podniky Pika Bzenec, Fruta Podivín, Otma-Sloko Uherské Hradiště-Mařatice, Slovácká fruta Uherské Hradiště-Kunovice či Bapa Letohrad. Firma do modernizace provozů a technologií pravidelně investuje - loni investice do výroby dosáhly 166 milionů korun, o deset více než v roce 2013.

V roce 2008 Hamé přešla do rukou islandské skupiny Nordic Partners, která firmu získala od tehdejšího majitele Leoše Novotného staršího. Odhadovaná cena transakce byla 4,5 miliardy korun.

Kromě sedmi českých závodů má Hamé podniky také v Rusku, Rumunsku a na Slovensku. v Česku Hamé realizuje zhruba polovinu svých tržeb, druhou polovinu tvoří zahraniční trhy. Druhým největším odbytištěm pro výrobky firmy je Slovensko (16 procent tržeb), za kterým následuje Rusko (13 procent), Rumunsko (osm procent) a Maďarsko (sedm procent).

V současnosti firma Hamé zaměstnává zhruba 2400 lidí; v roce 1992 to bylo například jen kolem tří stovek zaměstnanců. Firma své zboží exportuje téměř do 40 zemí světa, mimo Evropu pak do USA, Austrálie, Japonska nebo Mongolska. Hamé vlastní certifikáty košer a pesach využívané při vývozech do Izraele.

 

Právě se děje

Další zprávy