Hamburk musí změnit plán na prohloubení koryta Labe, rozhodl soud

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 2. 2017 17:40
Město, které chce, aby do hamburského přístavu mohly větší nákladní lodě, musí svůj záměr upravit. Podle Spolkového správního soudu v Lipsku je totiž plán zčásti protiprávní. Proti plánům druhého nejlidnatějšího německého města se bránilo několik ekologických organizací.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Plány Hamburku na prohloubení koryta Labe jsou zčásti protiprávní, rozhodl dnes nejvyšší správní soud v Lipsku. Město, které chce koryto řeky prohloubit, aby do hamburského přístavu mohly větší nákladní lodě, tak musí záměr upravit.

Proti plánům druhého nejlidnatějšího města v Německu se bránilo několik ekologických organizací. Jejich hlavním argumentům soud podle německých médií za pravdu nedal, našel ale drobnější pochybení.

Do hamburského přístavu, který přímo nebo zprostředkovaně dává práci 150 000 lidí, teď některé velké nákladní lodě vůbec nemohou vplout. Jiné musejí hodiny čekat na příliv. Město se obává, že kvůli tomu v dlouhodobém horizontu přístav nebude konkurenceschopný, a proto rozhodlo o celkově již devátém prohloubení koryta řeky od 19. století.

Soud dnes konstatoval, že i když proti většině záměru nemá výhrady, není možné současné plány uskutečnit, protože jeho části vykazují právní nedostatky, které je nejprve třeba napravit. Za jeden z nich označil nedostatečné zohlednění chráněných rostlin z rodu halucha, které v oblasti rostou. Naopak s možným dopadem plánu na chráněné živočichy soud problém neměl.

Hamburský primátor Olaf Scholz (SPD) vidí v rozhodnutí soudu poměrně důležitý milník pro hospodářství Německa. Je rád za právní jistotu, kterou verdikt dává. Spokojeny byly také organizace na ochranu životního prostředí BUND a Nabu, které rozhodnutí označily za úspěch pro Labe. Také upravený plán chtějí důkladně prozkoumat.

Rozhodnutí soudu povede k odkladu začátku hloubení koryta nejméně do konce letošního roku, někteří pozorovatelé hovoří o až dvouletém zdržení. Hloubení koryta se přitom chystá už od roku 2002.

Cílem projektu, který má trvat dva roky a přijít na více než 600 milionů eur (16,2 miliardy korun), je dosáhnout toho, aby se do přístavu ze Severního moře bez problémů dostaly i nákladní lodě s ponorem 13,5 metru, při přílivu pak i ty s ponorem až 14,5 metru. Úpravy mají také umožnit, aby se lodě vplouvající a vyplouvající z přístavu snáze vyhnuly.

Ekologické organizace namítaly, že prohloubení není nutné, protože většina lodí, které do hamburského přístavu směřují, stejně není plně vytížená. Navíc se obávají nevratného poškození ekosystému řeky, která pramení v České republice. Z dalšího prohloubení Labe mají ale strach také někteří pěstitelé ovoce, podle nichž by se v jeho důsledku mohla natolik zvýšit koncentrace soli ve vodě, že by ji už nemohli používat.

 

Právě se děje

Další zprávy