Hamáček odvolal Netolického z rady České pošty. Důvod měl asi jen jeden, řekl hejtman

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 7. 5. 2021 16:10
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odvolal pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) z dozorčí rady České pošty. Informaci serveru Info.cz potvrdila ČTK mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Na místo Netolického podle ní vnitro navrhlo předsedu Asociace krajů Martina Kubu (ODS). 
Martin Netolický.
Martin Netolický. | Foto: Economia

"Můžeme potvrdit, že ministr vnitra Jan Hamáček odvolal Martina Netolického z dozorčí rady České pošty. Místo je podle interních pravidel určeno pro zástupce Asociace krajů. Z toho důvodu ministerstvo vnitra navrhlo na člena dozorčí rady předsedu Asociace krajů Martina Kubu," uvedla Malá.

Netolického nečekané odvolání přichází den poté, co se ukázalo, že Hamáček s Netolickým spolu mluvili o ministrově plánované cestě do Moskvy.

Netolický uvedl, že nechce o svém odvolání spekulovat. Souvislost s Hamáčkovou cestou do Moskvy však nevyloučil. Dodal, že k důvodům odvolání by se měl vyjádřit Hamáček sám. 

"To se zeptejte pana Hamáčka, jestli měl i jiné důvody. Já se domnívám, že žádné jiné pravděpodobně neměl, protože naposledy jsem se dozorčí rady zúčastnil minulý týden v úterý nebo ve čtvrtek. Jestli tam je nějaká souvislost, je jeho věc. Rozhodl se tak, asi nemá cenu to dál komentovat," řekl Netolický. 

Z ministerstva vnitra jej nekontaktoval nikdo. Hamáčkovi neúspěšně volal, neozval se mu ani přes sociální sítě. "Nejsem nějak zahořklý, je to realita. Vytváří mi to prostor věnovat se více Pardubickému kraji a našemu projektu 3PK," doplnil Netolický.

Kraj vede od roku 2012 a po loňských volbách zůstal jediným hejtmanem ČSSD. V letech 2018 a 2019 byl jedním z Hamáčkových místopředsedů. Je ale kritický k účasti strany ve vládě s hnutím ANO a před dubnovým sjezdem strany podpořil na předsedu Hamáčkova vyzyvatele Tomáše Petříčka. Po sjezdu se s Hamáčkem dohodl, že zůstane odborným mluvčím ČSSD pro místní rozvoj.

Kuba zůstane v dozorčí radě České pošty jen do říjnových sněmovních voleb. Uvedl, že místo v dozorčí radě České pošty náleží krajům a nelze narychlo rozhodovat, kdo ho zaujme. "Nechci řešit vnitrostranické spory sociálních demokratů. Beru to tak, že v dozorčí radě budu čtyři měsíce a po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny se celá situace bude řešit," řekl Kuba.

Dozorčí rada České pošty má nyní 14 členů. Deset členů rady jmenuje zakladatel pošty, tedy ministerstvo vnitra, zbylých pět zaměstnanci.

Server Seznam Zprávy v úterý napsal, že Hamáček chtěl vyměnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Ve čtvrtek web zveřejnil vyjádření Netolického, který s Hamáčkem hovořil o získání milionu vakcín Sputnik z Ruska, o Vrběticích žádná zmínka nepadla.

Hamáček tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit, odmítl a oznámil, že na autory článku podá trestní oznámení. V dalším sporu chce u civilního soudu žádat deset milionů korun po vydavateli. V případě úspěchu je plánuje věnovat nadaci policistů a hasičů.

Podle českých bezpečnostních složek jsou z útoku ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti ruských tajných služeb.

Video: Hamáčkova kamufláž? Neměl úsudek, ta škoda už se nedá napravit, říká Dienstbier

Někdy je těžké být v ČSSD a toto je ten moment, Hamáček podle mě není vlastizrádce, chyběl mu úsudek, říká bývalý senátor z ČSSD Jiří Dienstbier. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy