ČNB se dařilo, guvernér Rusnok si loni vydělal čtyři miliony korun

ČTK ČTK
29. 3. 2019 18:03
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni ve své funkci vydělal 3,96 milionu korun čistého. V hrubém vyjádření činila jeho mzda 5,52 milionu korun. Nejméně peněz si loni v bankovní radě ČNB vydělali Tomáš Holub a Aleš Michl, kteří se členy rady stali loni v prosinci. Vyplývá to z Roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB za rok 2018, kterou ve čtvrtek banka zveřejnila.
Jiří Rusnok.
Jiří Rusnok. | Foto: Václav Vašků

Druhou nejvyšší mzdu loni po Rusnokovi měl viceguvernér Vladimír Tomšík, a to 3,9 milionu korun čistého. Mzda viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla činila 3,26 milionu korun čistého. Hampla a Tomšíka, kteří ukončili pracovní poměr v ČNB ke konci roku 2018, nahradil v radě na počátku prosince právě Holub a Michl.

Holub s Michlem měli loni čistou mzdu kolem 170 tisíc korun. Další členové rady měli čistou roční mzdu od 2,61 do 2,75 milionu korun čistého.

Centrální banka podle zprávy zaměstnávala ke konci loňského roku 1444 lidí, což byl meziroční nárůst o 27 zaměstnanců. Osobní náklady na zaměstnance, včetně výdajů na vzdělávání nebo zaměstnanecké benefity, loni vzrostly meziročně o víc než 13 procent na téměř 1,7 miliardy korun.

Na základní mzdy, příplatky, odměny a náhrady vynaložila ČNB 1,15 miliardy korun. Navyšování peněz na mzdy pramenilo podle výroční zprávy z výsledků kolektivního vyjednávání i z vytvoření nových pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy