Google zpoplatní zálohování fotek. Od června zavádí u oblíbené aplikace omezený limit

Ekonomika Ekonomika
13. 11. 2020 11:51
Technologický gigant Google skončí k prvnímu červnu příštího roku s nabídkou neomezeného úložného prostoru, kterou poskytoval v aplikaci Google Photos (Fotky Google). S výjimkou telefonů Google Pixel se budou všechny fotografie a videa nahraná započítávat do datového limitu ve výši 15 gigabytů (GB). Na změnu, kterou firma oznámila ve středu, upozornily Hospodářské noviny (HN).
Aplikace Google Photos
Aplikace Google Photos | Foto: Google

Službu Google Photos, která existuje od roku 2015, využívá miliarda uživatelů, zejména ti, kteří mají v mobilech operační systém Android, nebo používají webový prohlížeč Chrome. Cloudové úložiště vzniklo jako součást sociální sítě Google Plus, od které si firma slibovala, že bude hlavním konkurentem Facebooku a Twitteru. Místo toho ale loni po několika letech pro malý zájem zanikla. 

Naproti tomu Google Photos mezitím přerostly do pozice jednoho z nejúspěšnějších nástrojů, které Google nabízí, jak ve středu připomněl i deník Hospodářské noviny. Popularita Google Photos vyvolala reakci u Applu i Microsoftu, obě společnosti začaly nabízet podobné funkce.

Po pěti letech si teď však uživatelé oblíbené služby budou muset zvykat na nové podmínky. Dosud mohli do úložiště nahrávat fotografie i videa neomezeně. Jedinou podmínkou bylo, aby dosahovaly pouze "vysoké kvality", tedy aby snímky měly rozlišení maximálně šestnáct megapixelů, a videa se nacházela jen ve Full HD kvalitě.

Od prvního června ale bude Google veškerý obsah započítávat do bezplatného datového limitu 15 GB, který firma poskytuje pro e-maily, dokumenty i fotografie. Nová pravidla se nevztahují pouze na vlastníky mobilních telefonů Google Pixel od první až po současnou generaci. 

Důležité také je, že stávající snímky budou archivované i nadále a aplikace je nebude započítávat do limitu úložiště. Google také spustil nástroj, který má lidem pomoci odhadnout, jak dlouho jim vydrží dostupné úložiště podle toho, jak službu doposud využívají. Uživatelé si v případě zaplnění místa mohou další kapacitou přikoupit, například cena za 200 GB prostoru činí 80 korun měsíčně nebo 800 korun ročně.

Americký technologický gigant vysvětluje konec bezpečného fotografického archivu vysokými náklady na jeho provoz. Každý týden do něj uživatelé nahrávají 28 miliard fotografií. Cena datových úložišť nijak výrazně neklesá a Google z provozování služby Google Photos nemá téměř žádné příjmy, protože v aplikaci nezobrazuje reklamu ani nevyužívá data z fotografií ke zefektivnění zobrazovaných reklam jinde. Jediným viditelným způsobem monetizace je nabídka tisku fotoknih, jak napsaly HN.

Úložiště o velikosti 15 GB se rovná trojnásobku toho, co bezplatně nabízí Apple a Microsoft ve službách iCloud a OneDrive. Další služba zálohování fotografií Flickr má u bezplatných účtů omezení na 1000 snímků, dříve nabízela neomezené úložiště, menší prostor zdarma nabízejí i další cloudové služby, jako je Dropbox, srovnaly velikost úschoven HN.

Video: Překladač Google přeloží cedule přímo do češtiny z 89 jazyků

ukázka nové verze překladače v češtině | Video: Google
 

Právě se děje

Další zprávy