Google se zaměří na umělou inteligenci, roboty bude učit ve Švýcarsku

Otakar Schön
16. 6. 2016 10:05
Novou skupinu zaměřenou na vývoj umělé inteligence vytvoří švýcarská pobočka společnosti Google. Ve Švýcarsku také vzniká inteligentní robot Google Assistant, který je určený ke komunikování.
Foto: Foter.com / Global Panorama

Curych – Švýcarská pobočka technologické společnosti Google se stane centrem vývoje v oblasti strojového učení. Mezi oblasti výzkumu patří rozpoznávání přirozeného jazyka, které funguje i v češtině. Ve Švýcarsku vzniká i inteligentní komunikační robot Google Asistent představený před měsícem.

Google dnes oznámil vytvoření nové skupiny Google Research Europe zaměřené na výzkum a vývoj umělé inteligence. Skupinu vědců ve švýcarské pobočce povede softwarový inženýr Emmanuel Mogenet. Cílem je praktické využití strojového učení a umělé inteligence v produktech pro koncové uživatele.

Výzkumný tým se má věnovat třem hlavním oblastem – strojové inteligenci založené na neuronových sítích, zpracování a porozumění přirozenému jazyku a počítačové vnímání, to, jak počítače zpracovávají obraz, zvuk, hudbu či video. Ve všech těchto oblastech už nasazuje první výsledky výzkumu do produktů, jako jsou Google Photos, vyhledávání Google a hlasové vyhledávání.

Google ve Švýcarsku pod vedením Monegeta také několik let rozvíjí systém Knowledge Graph, který pohání výsledky vyhledávání Googlu. Mogenet v roce 1996 založil společnost Nothing Real, kterou v roce 2002 koupil Apple, v Googlu pracuje od roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy