Varování před přeplněnými tramvajemi. Google začne v Česku ukazovat obsazenost MHD

on on
3. 7. 2019 14:00
Technologický gigant Google spustil novou funkci svých map. V rámci integrovaných jízdních řádu městské hromadné dopravy bude nově ukazovat i obsazenost jednotlivých nabízených spojů. Novinka bude k dispozici cestujícím v Praze a v Brně, hlásit má vytíženost konkrétní tramvaje či autobusu a zároveň nabídne alternativy.
Foto: Google

Google už delší dobu oslovuje konkrétní uživatele svých map, aby zhodnotili svou aktuální cestu městskou hromadnou dopravou v Praze. Nyní začal díky nasbíraným datům ukazovat, jak jsou jednotlivé spoje obsazené. Systém by měl začít fungovat také v Brně.

Google již dříve oznámil, že nabídne uživatelům informace o městské hromadné dopravě ve dvou stovkách měst po celém světě. Server Dotekománie nyní informoval, že mezi vybranými městy je Praha i Brno.

Foto: Google

Uživatelé Google Map již několik měsíců mohou po cestě v MHD na obrazovkách svých telefonů zahlédnout dotazník k vytíženosti tramvají, autobusů i metra. Zde vyberou, zda míst k sezení bylo hodně, několik, zůstala jen místa ke stání, či byl spoj plný. Mezi možnostmi je i varianta Už nevím, pokud si cestující není jistý.

Americká společnost již dříve rozšířila Google mapy o nové funkce. Po naplánování cesty například poradí, jaká nejlevnější jízdenka bude pro celou trasu stačit, či zda na cestující po cestě čekají nějaké objížďky.

Přerušení provozu je v mapách už nyní

Letos v lednu Praha začala nově poskytovat dopravní data od dopravního podniku a Ropidu ve strojově čitelném formátu. Cestující tak už nyní mohou v mapách zjistit dobu odjezdu tramvaje včetně ceny jízdenky, zpoždění vlaku nebo například aktuální přerušení provozu metra.

Dispečink obou dopravních organizací publikuje data v reálném čase, díky tomu tak může nově cestující zjistit, zda nemá zpoždění například autobusová linka některého ze soukromých dopravců (tedy zejména příměstské linky), což do současnosti nebylo možné.

Systém by měl v budoucnu také ukazovat polohu vlakových linek. Tato data má již nyní dispečink k dispozici, jsou ovšem v odlišném formátu a nedají se tak snadno integrovat například do zmíněných Google map.

"Naší prioritou je co největší otevřenost dat o životě ve městě, proto chceme v tomto nastoleném trendu pokračovat, zejména v otázce co nejrychlejšího zpřístupnění aktuálních dat o polohách vozidel pražského dopravního podniku, což je pro cestující naprosto zásadní informace," vysvětluje náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Foto: Google Maps

Novinka by měla pomoci také turistům, kteří neznají aplikace pro vyhledávání spojů jako Pražané. Mnohdy tak plánují svou cestu přes Prahu právě pomocí map od Googlu, kde budou nově upozornění na případné problémy na cestách. 

"Zatímco zpoždění již dnes v IDOS zjistíte, upozornění na problémy na trase nebo na neodjetí spoje v něm prozatím nenajdete. Vyhledávač spojení Googlu navíc umí informace o mimořádnostech a zpožděních započítat i do samotného plánování trasy a může vám tak navrhnout alternativu," vyjmenovává rozdíly mezi novým systémem a využíváním celostátní aplikace IDOS tiskový mluvčí Ropidu Filip Drápal.

 

Právě se děje

Další zprávy