Google i po miliardové pokutě dál porušuje pravidla, říká Heureka a další srovnávače

ČTK ČTK
29. 11. 2019 14:07
Desítky evropských srovnávačů cen si stěžují, že americká internetová společnost Google v rozporu s pravidly hospodářské soutěže nadále zvýhodňuje svou vlastní službu. Požadují, aby Evropská komise (EK) proti firmě podnikla další kroky.
Google, ilustrační snímek.
Google, ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

EK už v roce 2017 dospěla k závěru, že Google zneužil svého dominantního postavení, aby zvýhodnil vlastní srovnávač cen. Vyměřila proto americkému podniku pokutu 2,42 miliardy eur (téměř 62 miliard Kč) a nařídila mu, aby podniknul kroky k nápravě.

Novou stížnost na Google zaslala evropské komisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové skupina 41 srovnávačů cen z 21 členských zemí Evropské unie. Mezi signatáře dopisu patří mimo jiné česká Heureka, uvedla agentura Reuters.

Firmy v dopise tvrdí, že Google stále ještě nevyhověl nařízením EK z roku 2017. "Obracíme se na vás, protože podniky, jako jsou ty naše, jsou ohrožovány Googlem, který se rafinovaně vyhýbá dodržování zákona," cituje Reuters z dopisu.

Google provozuje nejpoužívanější internetový vyhledávač na světě. Firmy si podle agentury DPA stěžují, že Google ve výsledcích vyhledávání zobrazuje na nejvyšším místě svůj vlastní srovnávač cen, a poškozuje tím konkurenci.

EK potvrdila, že dopis obdržela, a dodala, že situaci sleduje. Google v reakci na dopis uvedl, že konkurenční srovnávače už těží z nápravných opatření, ke kterým Google přikročil po rozhodnutí EK z roku 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy