Google chce novou akvizicí pronikat hlouběji do domácností

ČTK ČTK
21. 6. 2014 17:44
Google stále více expanduje na nové trhy, nově pod něj bude spadat i firma zaměřující se na monitorování domácností.
Vyhledávač Google.
Vyhledávač Google. | Foto: Reuters

New York - Výrobce chytrých termostatů a detektorů kouře Nest Labs, který patří internetové firmě Google, koupí za 555 milionů dolarů (11,2 miliardy korun) firmu zaměřenou na monitorování domácností Dropcam.

Informuje o tom technologický blog Re/code. Akvizice je další snahou Googlu proniknout hlouběji do domácností spotřebitelů.

Firmy Nest a Dropcam akvizice na samostatném blogu potvrdily. Nevyjádřily se však k ceně. Google zprávu odmítl komentovat, napsala agentura Reuters.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě. Stále více však expanduje na nové trhy, od vysokorychlostního připojení k internetu přes mobilní elektroniku, sdílení videa po vývoj aut bez řidiče a robotů.

Firmu Nest koupil Google letos za 3,2 miliardy dolarů a byla to jeho druhá největší akvizice v historii. Dohoda byla považována za vstup firmy na rychle rostoucí trh "inteligentních" domácností v době, kdy se stále častěji propojují domácí spotřebiče s internetem.

Vyvolala však také obavy o ochranu soukromí, zvláště vzhledem k tomu, že je známo, že Google již nyní sbírá stohy osobních údajů o internetových zvycích uživatelů jeho služeb.

Dropcam umožňuje uživatelům sledovat domovy a kanceláře prostřednictvím svého kamerového hardwaru a softwaru.

Firma na blogu uvedla, že po dokončení převzetí přijme zásady ochrany osobních údajů firmy Nest. To znamená, že veškeré informace nebude sdílet s žádnou jinou firmou, včetně Googlu, bez svolení uživatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy