Google chce nahnat lidi zpět do práce. Ti hrozí výpovědí, pokud home office skončí

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
5. 5. 2021 6:09
Americký technologický gigant Google by své zaměstnance v září rád viděl zpět fyzicky v práci. Jenže mnozí pracovníci si už stihli zvyknout na home office, na který se jako celá řada dalších firem přesunuli kvůli koronavirové pandemii. Jak informoval server Business Insider, někteří zaměstnanci teď dokonce zvažují výpověď, pokud je Google bude nutit vrátit se do kanceláří.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

O nechuti některých zaměstnanců společnosti Google znovu fyzicky chodit do práce se minulý týden na sociálních sítích zmínil například Chris Broadfoot, který v této firmě působí jako programátor. "Mluvil jsem s docela dost kolegy v Googlu, kteří říkali, že v práci skončí, pokud budou nuceni vrátit se v srpnu do kanceláří," napsal Broadfoot na Twitteru.

Podle amerického portálu Business Insider pak na post zareagovali další pracovníci Googlu s tím, že si najdou jinou práci, pokud by je tato technologická firma nutila skoncovat s prací z domova.

Třeba technický manažer Googlu Justin Beckworth na tweet odpověděl slovy, že v současné době řídí z home officu zaměstnance v osmi městech v pěti různých časových pásmech a nevidí důvod, proč by se musel vracet zpátky do kanceláře.

Server Business Insider také sám oslovil některé zaměstnance Googlu, z nichž část vyjádřila stejný nesouhlas s návratem do práce, o kterém mluvil Broadfoot na svém Twitteru. Pracovníci, s kterými americký server hovořil, si přáli zůstat v anonymitě.

Jeden z nich například uvedl, že někteří pracovníci už výpověď podali poté, co jim vedení zamítlo pracovat na dálku mimo oblast San Francisco Bay Area, kde se nachází Silicon Valley, sídlo známých technologických společností včetně Googlu.

Někteří pracovníci se navíc podle Business Insideru během pandemie už zkrátka odstěhovali někam pryč a nepočítali s tím, že někdy budou znovu dojíždět do práce. Podle něj se jedná hlavně o lidi ve věkové skupině kolem třiceti čtyřiceti let.

"Pokud nebudu mít příští jaro možnost pracovat na dálku, poohlédnu se po jiné práci, která takovou možnost nabízí," uvedl pro Business Insider jeden ze zaměstnanců. Ještě loni přitom interní průzkum Googlu ukázal, že si 62 procent zaměstnanců přeje návrat do práce. Pouze osm procent respondentů ale trvale.

Dobrovolně už od května

Google chce, aby lidé znovu začali docházet do kanceláří v září tohoto roku. Už od května se ale podle portálu BBC mohou vracet dobrovolně. Tento server také uvedl, že firma umožní vykonávat práci déle než dva týdny v roce z jakékoliv země.

Loni v prosinci také společnost uvedla, že zvažuje zavedení flexibilnějšího pracovního týdne, během kterého by pracovníci museli chodit do zaměstnání jen tři dny v týdnu. I to se ale někomu zdá moc. Podle zaměstnanců Googlu se navíc společnost od té doby jasně nevyjádřila, zda takovou možnost skutečně zavede, přestože se lidé dožadují odpovědi. 

Zaměstnanci oslovení portálem Business Insider prý v poslední době také zaznamenali, že řada firem nyní v pracovních inzerátech zdůrazňuje možnost práce na dálku. S trvalým home officem si koneckonců pohrávají i další technologičtí obři, kteří taktéž ve snaze tlumit pandemii koronaviru poslali už loni na jaře své lidi z kanceláří pryč.

Například šéf Twitteru Jack Dorsey loni uvedl, že pracovníkům umožní trvalý home office i po skončení pandemie. Tedy "pokud budou v roli a situaci, kdy si to mohou dovolit", řekl tehdy Dorsey. Společnost podle serveru BBC později uvedla, že i tak očekává, že pracovníci budou nějaký čas trávit i v kancelářích. 

Zpravodajský web BBC také před dvěma týdny informoval o tom, že trvalý home office umožní i Facebook. Firma podle BBC v práci na dálku vidí budoucnost. Loni v květnu zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg uvedl, že odhaduje, že v průběhu pěti až deseti let bude na dálku pracovat polovina zaměstnanců firmy.

Video: Překladač Google přeloží cedule přímo do češtiny z 89 jazyků

ukázka nové verze překladače v češtině | Video: Google
 

Právě se děje

Další zprávy