Kellner, Primark, bitcoin i očkování. Google ukázal, co Čechy zajímá na internetu

Ekonomika Ekonomika
12. 12. 2021 12:50
Internetový gigant Google pravidelně zveřejňuje statistiky, které odhalují, co Češi na internetu vyhledávají nejvíce. Letos je zajímalo hlavně sčítání lidu, fotbalové Euro 2021 nebo covid-19. Uživatelé měli zájem i o události jako pád dodavatele energií Bohemia Energy či otevření první prodejny Primark v Praze. Loučili se také s miliardářem Petrem Kellnerem nebo zjišťovali, jak vzniká tornádo.
Google, ilustrační snímek.
Google, ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Žebříčky podle společnosti Google vycházejí z vyhledávacích dotazů, u kterých byl letos zaznamenán nejvýraznější nárůst zájmu oproti loňskému roku.

Zatímco loňský žebříček top 10 nejvyhledávanějších výrazů na českém Googlu jednoznačně ovládla tematika pandemie koronaviru, v druhém roce vliv koronaviru na vyhledávání o něco zeslábl. Na předních příčkách žebříčku trendů roku se přesto letos objevují dotazy na registraci k očkování, respirátory třídy FFP2 nebo také antigenní testy.

Výrazný nárůst ve vyhledávání zaznamenala také kryptoměna bitcoin, do které se mnoho Čechů díky její rostoucí ceně rozhodlo investovat.

Top 10 trendy roku

Pořadí Hledaný výraz
1. Sčítání lidu
2. Euro 2021
3. Bitcoin
4. Registrace očkování
5. Volby
6. Respirátor FFP2
7. Like House
8. Hra na oliheň
9. Božena 
10 Antigenní testy

Google každoročně sestavuje také žebříček Smutná loučení, v němž rekapituluje osobnosti, které v daném roce zesnuly a jejichž jména uživatelé v této souvislosti vyhledávají.

Letos Češi vzpomínali zejména na tragicky zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera, herečku a oblíbenou představitelku Popelky Libuši Šafránkovou nebo slovenského zpěváka Miro Žbirku.

V čele kategorie českých osobností pak stanul prezident republiky Miloš Zeman, který vzbudil pozornost veřejnosti svým několikatýdenním pobytem v nemocnici. Lidé také vyhledávali jméno dnes již bývalého poslance Dominika Feriho. Ten musel politiku opustit kvůli mnohočetným nařčením ze sexuálního obtěžování.

Top 5 české osobnosti

Pořadí Hledaný výraz
1. Miloš Zeman
2. Dominik Feri
3. Pavel Trávníček
4. Petr Fiala
5. Adam Ondra

Žebříček zahraničních osobností byl letos protkán zejména hollywoodskými hvězdami, které byly pozvány na 55. ročník karlovarského filmového festivalu.

K nim patřil jak Johnny Depp, tak i další herci Ethan Hawke a Michael Caine. Nešťastná střelba ze zbraně během natáčení filmu posunula na druhé místo žebříčku amerického herce Aleca Baldwina.

Top 5 události roku 2021

Pořadí Hledaný výraz
1. Sčítání lidu
2. Euro 2021
3. Volby
4. Bohemia Energy
5. Olympijské hry

Stejně jako loni se i letos Češi z tvrdé reality přesouvali do světa seriálů a televizních show. Nejvíce lidi přitahovala reality show Like House, v níž vystupují influenceři známí ze sociálních sítí. Z českých pořadů pak bodovala i minisérie České televize o životě Boženy Němcové.

Top "Jak" pro rok 2021

Pořadí Hledaný výraz
1. Jak dlouho platí antigenní test
2. Jak vzniká tornádo
3. Jak volit
4. Jak dlouho trvá karanténa
5. Jak vybrat běžky

Google nabízí srovnání na celosvětové úrovni. Například v USA byl letos nejvyhledávanější výraz "NBA", mezi herci lidé nejvíce hledali Aleca Baldwina a například na první příčce kategorie "Jak se vyslovuje" se umístil výraz "Jak se vyslovuje dogecoin". Dogecoin je jednou z kryptoměn.

Na sousedním Slovensku se stal trendem roku výraz "Korona gov". Jedná se o slovenský webový portál, který poskytuje aktuální informace k pandemii koronaviru. Ze zahraničních osobností projevili Slováci největší zájem o zpěvačku Lady Gaga a znovu i herce Aleca Baldwina. Ve vyhledávání "Jak" převládly výrazy "Jak získat covid pass" nebo "Jak uplést pomlázku".

 

Právě se děje

Další zprávy