Globální produkce vína byla loni nejnižší za 60 let, spotřeba přitom roste

ČTK ČTK
24. 4. 2018 15:45
Na všechny největší producenty vína v EU mělo loni negativní dopad počasí. V USA a Číně zůstala produkce stabilní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Znovín Znojmo

Paříž - Celosvětová produkce vína se loni snížila o 8,6 procenta na 250 milionů hektolitrů. Byla tak nejnižší za 60 let. Pokles způsobilo nepříznivé počasí v Evropské unii v čele s Itálií, Francií a Španělskem. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV).

Na všechny největší producenty vína v EU mělo loni negativní dopad počasí. Celková produkce vína v regionu tak klesla o 14,6 procenta na 141 milionů hektolitrů. Podle OIV se v Itálii produkce snížila o 17 procent, ve Francii o 19 procent a ve Španělsku o 20 procent.

Ve Spojených státech amerických, které jsou čtvrtým největším producentem vína na světě za Itálií, Francií a Španělskem, zůstala produkce téměř stabilní, stejně jako v Číně. Ta se stala sedmým největším producentem vína, za Austrálií a Argentinou. V obou těchto zemích produkce rostla.

Globální konzumace vína se však loni zvýšila, a to o 1,8 procenta na 243 milionů hektolitrů. Spojené státy potvrdily pozici největšího konzumenta vína na světě se spotřebou 32,6 milionu hektolitrů. Druhá byla Francie s 27 miliony. Třetím rokem za sebou se výrazně zvýšila spotřeba vína v Číně, a to o 3,5 procenta na 17,9 milionu hektolitrů.

Největším vývozcem vína loni zůstalo Španělsko s podílem na globálním objemu vývozu 20,5 procenta. Podle hodnoty vývozu je však největším exportérem Francie, která loni vyvezla víno za devět miliard eur (229 miliard korun).

Celosvětový vývoz vína se loni zvýšil 3,8 procenta na 107,9 milionu hektolitrů. Hodnota exportu pak stoupla o 5,1 procenta na 30 miliard eur, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy