Nejen Česko. Nízkou nezaměstnanost zažívá celý svět, čísla jsou nejlepší od roku 1980

ČTK ČTK
6. 12. 2018 10:33
Celosvětová míra nezaměstnanosti v září sestoupila na 5,2 procenta a je na nejnižší úrovni od roku 1980. Vyplývá to ze studie investiční banky UBS. Hlavní ekonom UBS Arend Kapteyn podle listu Financial Times uvedl, že ke snížení míry nezaměstnanosti v mnoha zemích přispěla větší flexibilita trhu práce.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Na poklesu nezaměstnanosti měly podle studie podíl rovněž nízké mzdy. Kapteyn nicméně upozornil, že růst mezd zrychluje, takže se nyní jeho tempo ve Spojených státech nachází na devítiletém maximu a v eurozóně na šestiletém maximu. Průzkumy podle něj signalizují, že zaměstnavatelé mají problémy nalézt potřebné zaměstnance.

Studie UBS pokrývá 48 vyspělých a rozvíjejících se ekonomik, na které připadá 84 procent globální ekonomické aktivity. Poukazuje mimo jiné na výrazný pokles nezaměstnanosti v některých nových členských zemích Evropské unie, například v Polsku.

K poklesu celkové nezaměstnanosti podle studie výrazně přispěl rovněž vývoj v dalších průmyslových zemích, zejména ve Spojených státech, Británii, Německu, Japonsku a Irsku. K výraznému poklesu nezaměstnanosti došlo rovněž v Rusku a Indonésii.

Ekonom Santu Milasi z Mezinárodní organizace práce (ILO) nicméně upozornil, že kvalita nově vznikajících pracovních míst je často velmi nízká. V jižní Evropě podle něj řada lidí pracuje na částečný pracovní úvazek, protože práci na plný úvazek nemůže sehnat. V rozvíjejících se ekonomikách zase mnoho lidí pracuje nadměrně dlouhou dobu ve špatných podmínkách.

Údaje UBS rovněž ukázaly, že meziroční růst zaměstnanosti ve vyspělých zemích v pololetí dosáhl desetiletého maxima 2,2 procenta. "To odporuje tvrzení, že roboti berou lidem práci," upozornil ekonom Charles Robertson ze společnosti Renaissance Capital.

 

Právě se děje

Další zprávy