Giganti na trhu potravinových doplňků bojovali o chrupavky

Tomáš Fránek
19. 9. 2014 17:18
Pražská firma Green Swan Pharmaceutical tvrdila, že Walmark názvem i obalem preparátu ArthroStop Chondro parazituje na jejím známějším výrobku GS Condro.
GS Condro
GS Condro | Foto: Externí

Brno – Dvě největší české firmy na miliardovém trhu s potravinovými doplňky se u soudu přely o kopírování názvu přípravků na bolesti kloubů. Společnost Green Swan Pharmaceutical nakonec se žalobou na konkurenční Walmark neuspěla.

Pražská firma Green Swan Pharmaceutical od roku 2011 tvrdila, že Walmark názvem i obalem preparátu ArthroStop Chondro parazituje na jejím známějším výrobku GS Condro. Ten patří mezi deset nejprodávanějších potravinových doplňků v Česku vůbec.

Arthrostop Chondro
Arthrostop Chondro | Foto: Externí

Spor se točil především kolem užití slova chondro, tedy v překladu chrupavka. Podle právníka firmy Green Swan Pharmaceutical Aleše Zemana mělo být v rozporu se zákonem už jen to, že Walmark původem řecké slovo využil jako název pro svůj výrobek.

Krajský soud v Ostravě, Vrchní soud v Olomouci a nyní i Nejvyšší soud ale žalobu odmítly. „Nelze mít za to, že by došlo k porušení dobrých mravů,“ rozhodl senát nejvyšší instance pod vedením Zdeňka Dese.

Oba výrobky jsou podle soudců už na první pohled natolik odlišné, že si je lidé plést nemohou. Navíc na trhu existuje více výrobků, které mají na obalech slovo chondro. „V kontextu všech obrazových prvků a jejich provedení jako celku si nemůže průměrný spotřebitel výrobky zaměnit,“ píše se v konečném rozhodnutí.

Už předchozí instance rozhodly, že v případě výrobku, jako je „doplněk stravy užívaný pro zmírnění zdravotních potíží“, se zákazníci řídí především předchozími zkušenostmi nebo radou lékárníků. Nevadí pak ani využití podobné nabídky zvýhodněných balení, včetně sloganu „tři měsíce za cenu dvou“. Podle soudců je to v daném případě mezi prodejci zcela běžný obchodní postup.

Třinecký Walmark, který z poloviny patří jeho zakladatelům, bratrům Walachovým, tak nemusí platit odškodné ani stahovat z trhu svůj preparát.

Češi podle posledních dostupných údajů v roce 2012 utratili za doplňky stravy v lékárnách téměř 5,5 miliardy korun, což bylo o 5,5 procenta více než o rok dříve. Podle České asociace pro speciální potraviny lidé nejvíce kupovali právě kloubní preparáty, probiotické přípravky a doplňky stravy s obsahem vitaminů a minerálů.

 

Právě se děje

Další zprávy