Gazprom popřel, že jedná o koupi podílu v rakouské OMV

ČTK ČTK
27. 6. 2014 11:10
Za kuriózní konspirační teorii označil zprávu i největší akcionář OMV.
Čerpací stanice OMV
Čerpací stanice OMV | Foto: OMV

Moskva - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom dnes odmítl zprávy, že jedná o koupi podílu v rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV.

Rakouský opoziční poslanec Peter Pilz tento týden totiž řekl listu Kurier, že existují "konkrétní náznaky", že Gazprom vede rozhovory s investičním fondem emirátu Abú Zabí, který v OMV vlastní téměř čtvrtinový podíl.

"Není to pravda," reagoval náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv. Rakouský státní holding ÖIAG, který je největším akcionářem OMV, již ve čtvrtek informace o jednání označil za "kuriózní konspirační teorii".

V úterý Gazprom ve Vídni za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina podepsal s OMV konečnou dohodu o výstavbě rakouské větve projektovaného plynovodu South Stream, který má přivádět ruský plyn do západní Evropy přes Černé moře a Balkán, a vyhnout se tak Ukrajině.

Vůči projektu má však výhrady Evropská unie. Ta po březnovém připojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvalování výstavby tohoto plynovodu pozastavila.

Státní investiční fond emirátu Abú Zabí International Petroleum Investment Co (IPIC) drží v OMV 24,9 procenta a je vázán akcionářskou smlouvou s holdingem ÖIAG, který ve společnosti vlastní 32 procent. IPIC vlastní významné podíly také v řadě dalších západoevropských společností.

 

Právě se děje

Další zprávy