U okének máme malé marže, lamentují restaurace. Přeživší jsou na pouhé třetině tržeb

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
13. 11. 2020 6:26
Restaurace, kavárny či bary musí mít podle vládních nařízení, která mají zamezit šíření koronavirové nákazy, od 14. října zavřeno. Týká se to jak interiérů, tak zahrádek. Jak ukázala data pokladní společnosti Dotykačka, výdejní okénka si zřídilo 39 procent všech podniků v oblasti gastronomie. Od poklesu tržeb je to však nezachránilo. Například hospody hlásí propad o 85 procent.
Výdejní okénko restaurace. Ilustrační snímek z první vlny koronaviru na jaře.
Výdejní okénko restaurace. Ilustrační snímek z první vlny koronaviru na jaře. | Foto: Jakub Plíhal

Zavedená omezení očekávaně nejvíc postihla noční podniky a diskotéky, jejichž tržby spadly na nulu. Kriticky ohrožené jsou ale i hospody.  Podle dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastropodniků, dostal právě tento segment už během jarní karantény nejtěžší zásah z celého oboru.

"Podle počtu aktivních pokladen nyní funguje pouhých čtrnáct procent hospod, které měly otevřeno ještě letos v únoru. Tržby segmentu se propadly o 85 procent," uvedl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Nutno dodat, že ministryně financí Alena Schillerová umožnila už během první vlny pandemie restauracím vyhnout se elektronické evidenci tržeb, a část restaurací tak pokladny vypnula, přestože nabízí své zboží nějakým způsobem dál. Ve zmíněných statistikách tak zahrnuty nejsou. 

Tržby v jednotlivých segmentech gastronomie
Tržby v jednotlivých segmentech gastronomie | Foto: Dotykačka Holding

Hospodám se v uplynulých týdnech znatelně snížil prodej zejména alkoholických i nealkoholických nápojů, naopak vzrostla poptávka po jídle. Zatímco v běžném provozu se jídlo na tržbách hospod podílí jen 24 procenty, v minulých týdnech podle dat společnosti Dotykačka vzrostl jeho podíl na 64 procent.

Podle Menclíka se hospody nacházely v podstatně horší startovní pozici už po první vlně koronakrize. "Zatímco zbytek gastra během letních prázdnin stáhnul část jarních ztrát, u hospod mělo v létě aktivovanou pokladnu jen 60 procent podniků fungujících před karanténou," řekl.

Uvedený propad ale nutně nemusí znamenat, že čtyři z deseti hospod v létě už neotevřely. Menclík upozorňuje právě na zmíněnou možnost vypnout registrační pokladny EET a vrátit se ke klasickým kasírkám. Týkalo se to zejména hospod na malých vesnicích.

Procento podniků z jednotlivých segmentů gastronomie provozující výdejní okénka
Procento podniků z jednotlivých segmentů gastronomie provozující výdejní okénka | Foto: Dotykačka Holding

I tak je ale podle Menclíka zřejmé, že řada podnikatelů v gastronomii bojuje o přežití. Celkově se teď tento obor nachází na třiceti procentech únorových tržeb. "Ovšem reálně tato situace odpovídá prakticky jen restauracím. Většina segmentů je na tom výrazně hůř," upřesnil šéf firmy Dotykačka. Kavárny a bistra jsou podle dat Dotykačky v současné době na téměř padesáti procentech únorových tržeb. Noční kluby a diskotéky jsou zcela na nule, jen tři procenta z nich pak provozují výdejní okénka. Jen nepatrně lepší situace je v hotelech a sportbarech. 

Nejhůře si vede Jihočeský kraj

Rozdíly nepanují jen v jednotlivých segmentech, ale liší se také podle krajů. Z pohledu tržeb je na tom nejhůře Jihočeský kraj, ten byl přitom jedním ze tří krajů (spolu s Libereckým krajem a Vysočinou), kterému se v létě podařilo finančně dostat na předcovidovou úroveň.

Během nynější podzimní uzávěrky ale tržby gastropodniků v tomto kraji dosahují jen sedmnácti procent hodnot letošního února. Podobně špatně si vede Zlínský kraj (osmnáct procent). Nejvíc se daří Středočeskému kraji, i tam ale tržby nedosahují ani poloviny únorových hodnot (46 procent).

Obecně se ale podle údajů pokladního systému Dotykačka zdá, že podniky, které ustály jaro, byly výrazně připravenější na nová omezení a mnohem rychleji zavedly okénkový provoz, a to zejména kavárny, kde touto formou prodává 64 procent z jejich celkového počtu.

Spolumajitel skupiny restaurací a garant projektu Moje restaurace Luboš Kastner, který je zároveň členem představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), ale připomněl, že z hlediska tržeb se výdejní okénka jen těžko dají srovnávat se standardním provozem. "Přes okénka se prodávají především položky s nižším maržovým indexem. Nabídka tak obsahuje spíše levnější jídla a tržby jsou nízké," řekl Kastner.

"Z výnosů pak navíc podstatně ukrajují rozvážkové společnosti, které si jako provizi účtují 30 procent z tržby," doplnil Kastner. AMSP ČR již v říjnu vyzvala dovážkové služby, aby zvážily, zda v komplikované době provize nesnížit. 

Rozvozci však na výzvu reagují vyhýbavě, jak minulý měsíc informoval i on-line deník Aktuálně.cz. Například obchodní ředitel rozvozové společnost Dáme jídlo Petr Indra tehdy uvedl, že firma pomáhá restauracím v koronakrizi "správným komerčním nastavením tak, aby byl rozvoz co nejefektivnější jak pro restaurace, tak pro zákazníky".

Stravovací zařízení čelí omezením od poloviny září. Nejprve byla zavírací doba stanovena na půlnoc, od poloviny měsíce musela zavřít úplně. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Opatření by mělo zatím platit do konce nouzového stavu, tedy 20. listopadu. Gastropodniky mohou zažádat například o pomoc v programu Covid nájemné nebo o krytí mezd v programu Antivirus, podnikatelé se mohou přihlásit o kompenzační bonus ve výši 500 Kč na den.

Video: Policisté v Praze objevili restauraci otevřenou po zavírací době

Policisté v Praze objevili restauraci otevřenou po zavírací době | Video: Policie ČR
 

Právě se děje

Další zprávy