Do oběhu vstupují nové eurobankovky. Podívejte se, čím mají odradit padělatele

Klikněte pro vstup do galerie.
Do oběhu v úterý 28. května vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2600 a 5200 korun). Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání. Bankovky z předchozí série budou i nadále platit, ale časem budou postupně stahovány z oběhu.
Stejně jako u ostatních nominálních hodnot ze série Europa lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním.
V horní části stříbřitého proužku jsou na hologramu zobrazeny drobné symboly €, které se pohybují kolem čísla a jsou ostřeji viditelné pod přímým světlem. Na stříbřitém proužku je také podobizna mytologické postavy Európy, architektonický motiv a velký symbol €. Nové bankovky obsahují rovněž zdokonalené smaragdově zelené číslo.
Foto: Reuters
ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 5. 2019 9:48
Do oběhu v úterý 28. května vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2600 a 5200 korun). Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání. Bankovky z předchozí série budou i nadále platit a časem budou postupně stahovány z oběhu. Podívejte se, jak nové bankovky vypadají.
 

Právě se děje

Další zprávy