Galerie draží projektil z uranového skla. Peníze poputují lidem zasaženým koronavirem

Ekonomika Ekonomika
25. 5. 2020 17:42
Pražská Galerie Kodl pořádá další charitativní on-line aukci na pomoc těm, kterým koronavirová pandemie ztížila život. Do dražby, která probíhá od pátku 22. května do první červnové neděle, jde dílo českého sochaře Rudolfa Burdy nazvané Virus Fighter, vyrobené z uranového skla. "Rychlá pomoc je ta nejúčinnější," komentuje akci majitel galerie Martin Kodl.
Sochař Rudolf Burda pózuje se svým dílem s názvem VIRUS FIGHTER
Sochař Rudolf Burda pózuje se svým dílem s názvem VIRUS FIGHTER | Foto: Galerie KODL

Minimalistické skleněné dílo Virus Fighter vypadá dle autora jako vesmírný skleněný projektil, který vyzařuje silné pozitivní vlnění a také má reprezentovat koncentrovanou sílu k destrukci negativní energie. "Působivost díla, jehož vyvolávací cena činí jednu korunu, ještě umocňuje výrazná barevnost atypického uranového skla," píše aukční dům v pozvánce na dražbu.

Za výtvorem stojí známé jméno českého sklářství: Rudolf Burda. "Naprosto nečekaná situace zasáhla do života lidí a negativně ovlivnila společnost na celém světě. Možnost alespoň trochu pomoci potřebným věnováním díla do on-line aukce Galerie Kodl vnímám jako další poslání mého umění - šířit pozitivní energii a radost," uvedl Burda, který se svými díly uspěl na české scéně i v zahraničí.

Burda se dlouhodobě věnuje tvorbě sochařských objektů ze skla a nerezové oceli. Preferuje minimalismus, čisté formy a geometrizující střídmost. Jeho dílo s tématikou koronaviru bude po celou dobu aukce vystavené v Galerii Kodl, která sídlí v centru Prahy.

Vydražené peníze poputují pětici charitativních organizací - Domovu sv. Karla Boromejského, Diakonii Litoměřice, Centru ARPIDA a na sbírku Nákup pro rodinu samoživitelky. Pátou organizaci si vybere nový držitel díla. 

Dílo VIRUS FIGHTER, které dal do aukce galerie KODL jeho autor Rudolf Burda.
Dílo VIRUS FIGHTER, které dal do aukce galerie KODL jeho autor Rudolf Burda. | Foto: Galerie KODL

"Koronavirová pandemie značně ztížila poskytování sociálních služeb a omezila provoz denních stacionářů. Zdravotní sestry a sociální pracovníci pracují v nemocnicích a v domovech pro seniory bez ohledu na čas a možné vlastní ohrožení. Současná krize způsobená epidemií také výrazněji dopadá na sociálně slabé," zdůvodnila galerie výběr míst, kterým suma připadne.

Galerie Kodl pořádala jednu on-line aukci na pomoc lidem zasaženým koronavirem už na přelomu měsíců března a dubna a právě její úspěch ji inspiroval k tomu akci zopakovat. Obraz nazvaný Virus 0420 (anticovid) od malíře a sochaře Jana Kalába se podařilo ve společné dražbě s Trafo Gallery vydražit za 850 tisíc korun. Také v tomto případě byl výtěžek určený pěti neziskovým organizacím včetně Pečovatelského centra Praha 7, Aliance pro individualizovanou podporu nebo Projektu šance.

 

Právě se děje

Další zprávy