Obchod roku se zadrhl. Nahlédněte, o co vše se hraje ve spojení Monety s bankami PPF

Ekonomika Ekonomika
29. 6. 2021 6:08
Plánované spojení Monety Money Bank s bankovní částí PPF je velká událost. Obrům, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, by totiž vznikla významná konkurence. Akcionáři Monety v úterý na mimořádné valné hromadě záměr spojení odsouhlasili, odmítli ovšem navržené financování. Podívejte se proč a jak takové spojení na poli bankovnictví vlastně probíhá.
Air Bank - pobočka Pardubice
Air Bank - pobočka Pardubice | Foto: Air Bank

Kdo se spojuje?

Skupina PPF, založená nedávno tragicky zesnulým miliardářem Petrem Kellnerem, investuje do mnoha odvětví - od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. Ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (v přepočtu asi 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 000 lidí.

Oproti tomu Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

  • Plánem je, aby Moneta od skupiny PPF koupila internetovou banku Air Bank, českou a slovenskou část splátkové firmy Home Credit, a navíc i start-up Benxy, který pod značkou Zonky funguje jako internetová platforma, na níž si lidé napřímo půjčují peníze.
 

Právě se děje

Další zprávy