Obchod roku se zadrhl. Nahlédněte, o co vše se hraje ve spojení Monety s bankami PPF

Ekonomika Ekonomika
29. 6. 2021 6:08
Plánované spojení Monety Money Bank s bankovní částí PPF je velká událost. Obrům, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, by totiž vznikla významná konkurence. Akcionáři Monety v úterý na mimořádné valné hromadě záměr spojení odsouhlasili, odmítli ovšem navržené financování. Podívejte se proč a jak takové spojení na poli bankovnictví vlastně probíhá.
Foto: Lukáš Bíba

Fúze Monety a bankovní části PPF se zatím nedaří. Pro spojení se tento týden na mimořádné schůzi Monety vyslovilo 61,9 procenta přítomných akcionářů, třeba bylo 50 procent. Ovšem ve druhém hlasování, v němž bylo pro navýšení kapitálu potřeba 75 procent hlasů, jich hlasovalo pro jen 61,69 procenta.

Akcionářská struktura Monety je poměrně rozdrobená - převládají v ní institucionální investoři s menšími podíly, akcie drží ale i fyzické osoby, penzijní fondy a banky. Největším akcionářem je Tanemo, společnost ze skupiny PPF s třetinovým podílem, jenž jí umožňuje uplatňovat významný vliv na rozhodování valné hromady. 

"Většina akcionářů vyslovila souhlas s vizí vytvořit silného českého šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu. Bohužel většina hlasujících pro tuto transakci nedosáhla vysoké hranice 75 procent přítomných, tudíž financování koupě skupiny Air Bank schváleno nebylo," uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný. "Nicméně věříme, že v blízké budoucnosti najdeme způsob, jak získat potřebnou podporu a transakci dokončit," dodal.

Skupina PPF podle svých slov vzala rozhodnutí akcionářů Monety na vědomí. "Souhlas akcionářů Monety s převzetím aktiv kolem Air Bank potvrdil dohodnuté ocenění těchto aktiv a potvrdil, že koncept spojení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem má podporu většiny stávajících akcionářů Monety," reagovala PPF.

  • Na následujících kartách naleznete přehled otázek a odpovědí k bankovnímu obchodu roku.
 

Právě se děje

Další zprávy