Franky, liry i marky už jsou historie. Kvíz osvěží znalosti pamětníkům evropských měn

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 10. 4. 2023 17:32
V eurozóně je nyní celkem 20 zemí, které postupem let vyměnily svoji původní měnu za euro. V současnosti se však jednotné evropské měně příliš nedaří a vůči dolaru delší dobu slábne. Začíná se proto spekulovat i o tom, co by se stalo, kdyby euro padlo. Vrátily by se zpět franky, liry, marky? V našem kvízu zjistíte, zda si ještě na původní evropské měny vzpomenete.

V lednu roku 1999 založilo 11 zemí Evropské unie měnovou unii s jednotnou měnou euro. Tím pro tyto státy odstartovalo přechodné období, které trvalo tři roky a skončilo zavedením eurobankovek a euromincí a rovněž stažením národních bankovek a mincí z oběhu v lednu 2002.

Ke 3. lednu 2002 již 96 procent všech bankomatů v eurozóně vydávalo eurobankovky. A pouhý týden po zavedení probíhala více než polovina všech hotovostních transakcí v eurech.

Obavy z pádu eura už zde byly od té doby hned několikrát, nikdy se ovšem nenaplnily. Koncem loňského roku se debata opět rozvířila i kvůli dopisu nizozemské ministryně financí Sigrid Kaagové, která informovala parlament, že v nejbližší době předloží vládě důvěrný postup při případné krizi eura.

Ministryně však sama upozornila, že se jedná o zcela hypotetický materiál. Podle bankovních expertů by případný návrat k původním měnám byl tak komplikovaný, že ani tentokrát na černý scénář nedojde.  

 

Právě se děje

Další zprávy