Pohroma pro gurmány. Černých lanýžů je málo a jejich cena roste

ČTK ČTK
25. 11. 2017 7:26
Milovníci černých lanýžů smutní. Vzácné houby je málo a budou se muset v kuchyni obejít bez ní, nebo zaplatit vysokou cenu.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Raw Truffle

Marseille  - Francouzští gurmáni si s blížícími se svátky stěžují na prudký nárůst ceny černých lanýžů. Může za něj letošní neúroda zaviněná dlouhotrvajícím suchem. Vzácná houba, která začíná růst na jaře pod kořeny stromů, totiž obvykle nabývá na objemu díky vydatným podzimním dešťům. Ty ale letos už podruhé na jih Francie, kde se lanýže vyskytují, nedorazily, napsala agentura Reuters.

Během velmi krátké prodejní sezony, která začala minulý víkend na trhu s lanýži v jihofrancouzské obci Richerenches, bylo prodáno pouhých 60 kilogramů této pochoutky. Běžně se přitom prodá až 500 kilogramů.

"Nepršelo už sedm měsíců," řekl jeden z prodejců Jean-Louis Bondil. "Situace je horší než loni, a už tehdy to byla katastrofa," dodal. Bondil soudí, že velkoobchodní cena za kilogram francouzských lanýžů se letos může vyšplhat až na 1 500 eur (přes 38 000 Kč) a maloobchodní cena může být ještě čtyřikrát vyšší.

Labužníci oceňují na černých lanýžích jejich jedinečnou chuť. Někteří tvrdí, že tyto houby fungují jako afrodiziakum. Celé lanýže se někdy krájejí na plátky a přidávají k jídlům, jako je carpaccio ze syrové hřebenatky. Polámané lanýže, které jsou k dostání za nižší cenu, jsou v miniaturním množství přidávány například do těstovin a omelet.

 

Právě se děje

Další zprávy